Pentru a noua zi consecutiv, scolile raman inchise, cu putine exceptii. Toata lumea asteapta verdictul tribunalului, programat sa soseasca maine odata cu week-endul.

Lacat pe usa vor gasi si bucurestenii care circula in mod obisnuit cu metroul. Dupa ce administratia le-a spus verde-n fata ca nu le da nici un leu in plus la leafa, sindicalistii ne ofera a doua zi de protest. Si grevistii de la metrou si-au dat "intalnire" la tribunal, legalitatea acestei greve urmand sa fie lamurita de judecatori astazi.

Circa 1.500 de dascali au protestat ieri pe strazile din Baia Mare, nemultumiti de rezultatul negocierilor din ultimele zile purtate cu Guvernul. In judetul Timis, peste 400 de dascali au incercat ieri dimineata sa picheteze sediul Prefecturii insa protestul lor a fost declarat ilegal. In Timis, 80% dintre cadrele didactice continua greva. La Cluj, este anuntat pentru astazi un "mars al umilintei", urmat de un miting de protest in fata prefecturii judetene. Lucia Cojocaru, lider sindical, a estimat ca la protest vor participa peste 500 de cadre didactice. "Vom organiza marsul pe traseul Inspectoratul Scolar Judetean - Prefectura, dupa care va urma un miting, intre orele 11.00 -13.00. Vom inmana la sfarsit lista cu revendicari noului prefect de Cluj", a adaugat Cojocaru. Liderul de sindicat din Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Marian Borzan, vicepresedinte la nivel national al sindicatului "Alma Mater", a declarat ca la mitingul anuntat de SLIPC vor participa si cadre universitare. Si in Harghita cadrele didactice afiliate la federatiile reprezentative din Invatamant au continuat greva, exceptie facand profesorii din Federatia Educatiei Nationale (FEN), care s-au intors la cursuri.

Tribunalul se pronunta maine

Legalitatea grevei profesorilor va fi decisa maine de Tribunalul Municipiului Bucuresti, dupa ce, la termenul de ieri, sindicalistii au invocat nulitatea cererii pe care Ministerul Educatiei si Cercetarii a adresat-o magistratilor.

Sindicatele au sustinut ca cererea a fost semnata de ministrul Mihai Hardau inainte ca el sa fi preluat efectiv conducerea ministerului. La termenul de ieri de la Sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti au asistat cateva sute de cadre didactice, membre ale celor patru federatii sindicale din educatie: FSLI, FEN, "Spiru Haret" si "Alma Mater". Ministerul Educatiei a solicitat instantei sa constate ilegalitatea grevei declansate, in 7 noiembrie, de cele patru federatii sindicale, invocand incalcarea prevederilor Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca. Ministerul mai sustine ca sindicatele nu au parcurs etapele obligatorii premergatoare grevei si ca in favoarea protestului nu s-au pronuntat jumatate plus unul dintre membrii federatiilor, asa cum cere legea.

Proteste cu explicatii politice

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, dupa sedinta conducerii PNL, ca greva profesorilor are explicatii de ordin politic si ca trebuie introdusa in lege incompatibilitatea dintre calitatea de parlamentar si cea de lider sindical. El a conchis referindu-se la greva din educatie ca: "Aceasta nu are nimic cu finantarea Invatamantului, ci mai degraba cu salariile profesorilor. Este foarte greu de inteles care sunt motivele reale pentru care greva continua si gasim cu totii mai degraba explicatii de ordin politic". Premierul a adaugat ca nu este vorba numai de greva profesorilor: "In momentul de fata vorbim si de greva de la metrou si cu totii stim ca liderul sindical de la metrou este senator PSD. Sigur ca aceste disjunctii nu se pot face", a completat premierul.

Profesorii se tem de restructurarea sistemului

Profesorii romani sunt cei mai prost platiti din Europa, arata toate statisticile. In acelasi timp, acestia se tem insa de restructurarea sistemului, care, pe termen lung le-ar aduce si salarii mai bune. Una din revendicarile profesorilor aflati in greva este mentinerea titularizarii la nivel national.

Daca Guvernul ar ceda, acest lucru ar insemna, stoparea restructurarii, asa cum a fost anuntata de fostul ministru, Mircea Miclea. Proiectul ministerului vizeaza modificarea radicala a sistemului de recrutare a profesorilor, incepand cu desfiintarea examenului national de titularizare, contestata de profesorii grevisti. Angajarile pe posturile didactice se vor face de catre fiecare unitate scolara in parte, profesorul devenind titular pe postul respectiv si nu titular in Invatamant, asa cum se intampla acum.

Aceasta inseamna ca profesorul nu va mai avea postul garantat in Invatamant. Daca este eliberat din functie, isi pierde titularizarea si va trebui sa isi caute un alt loc de munca, tot prin concurs de titularizare, la o alta scoala. Bancile de date cu posturile vacante si personalul didactic neocupat, ar urma sa fie gestionate de consiliile judetene. "Profesorii care isi pierd postul din cauza restrangerii de activitate vor ramane la dispozitia sistemului si vor fi repartizati pe posturi didactice vacante "n functie de nevoile de "ncadrare din sistem", a explicat Corina Marin, director in cadrul MEdC.

Romania are mai multi profesori decat Marea Britanie, raportat la numarul de elevi.

In plus, scolile vor avea bugete proprii, iar directorul va putea oferi sporuri salariale profesorilor cu performante bune. Cadrele didactice se tem insa de aceasta masura care ar insemna un loc de munca mai putin sigur. Statistica publicata in acest an de Comisia Europeana arata ca profesorii din Romania sunt intr-adevar cei mai prost platiti din Europa dar diferentele dintre ei si profesorii din tari precum Lituania, Letonia, Slovacia sau Bulgaria nu sunt mari. Pentru a putea fi comparate, datele au fost prezentate ca procent din PIB pe cap de locuitor. Astfel, in Romania, salariul de baza minim in invatamant este de 57,5% din PIB-ul pe cap de locuitor iar cel maxim de 85, 1% din acelasi indicator. Cifrele sunt cu doar cateva sutimi de procent mai mari in tarile mentionate mai sus, dar mult mai mari in tarile dezvoltate ale UE.

De exemplu, in Marea Britanie, salariul minim in educatie este de 117,5 din PIB-ul pe locuitor, Portugalia si Cipru sunt tarile unde profesorii sunt cel mai bine platiti, salariul minim fiind peste 130%din PIB pe locuitor iar cel maxim mergand pana in jur de 300 %. "Procentele sunt inselatoare pentru ca tarile difera ca structura economica si sociala. Nu poti compara Romania cu aceste tari, pentru ca, la noi, foarte multi locuitori nu contribuie la realizarea PIB-ului.

In Romania, 40% din populatie traieste din agricultura si mare parte nu plateste impozite", ne-a declarat Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice Romane. "Am observat ca, fata de 1990, numarul elevilor s-a micsorat, iar cel al profesorilor a crescut si cred ca sistemul ar trebui restructurat.

Potrivit statisticilor, in 1990 erau 250.000 de cadre didactice iar acum sunt 260.000, in ciuda faptului ca numarul elevilor a scazut, in aceeasi perioada, de la 4,9 milioane la 3,9 milioane". Statistica CE arata ca Romania are mai multi profesori decat Marea Britanie, raportat la numarul de elevi.

In invatamantul gimnazial si liceal, Romania are, in prezent 14,4 elevi/profesor, iar Marea Britanie 21,6. Totusi, in alte tari europene, raportul este mai mic decat in Romania: Ungaria - 13,1 elevi/ profesor, Italia - 10,3, Franta 10,6, Spania - 8,3, Germania - 13,6. In Romania cele 285.861 de cadre didactice reprezinta 2,2% din populatia activa, procentul fiind mai mic decat in alte tari europene.

"Or avea dreptate, dar noi ce vina avem?"

Usi inchise, unele cu lacat, chiar si anunturi mari cu "greva generala". Asta au gasit ieri dimineata bucurestenii grabiti sa ajunga la serviciu cu primul metrou. Chiar daca protestul salariatilor de la Metrorex fusese anuntat cu mai multe zile in urma, pentru multi dintre calatori a fost o surpriza. "Nu ma asteptam. Calatoresc zilnic cu metroul si nu imi vine sa cred ca este inchis. Nu stiu ce alternative am, poate ca voi lua un taxi", ne-a declarat Irina N., la intrarea in statia de metrou din Piata Romana. "Nu stiu daca solicitarile lor sunt indreptatite, toti ne dorim salarii mai mari. Poate ca au dreptate sa protesteze, ii inteleg, dar noi nu avem nici o vina", a mai spus ea. Oprirea metroului a marit cozile la statiile de bilete ale RATB si inghesuiala din autobuze, troleibuze si tramvaie a crescut proportional cu nervozitatea calatorilor.

Desi RATB a suplimentat parcul auto, in unele cazuri aceasta masura nu a fost suficienta. De greva de la metrou au beneficiat din plin taximetristii si firmele de maxi-taxi. Aglomeratia de pe strazile Bucurestiului a adus ghinion catorva zeci de soferi, la orele diminetii inregistrandu-se circa 60 de tamponari. Politistii au spus ca numarul incidentelor rutiere a crescut, ieri dimineata, cu circa 20-30%, comparativ cu o zi obisnuita, iar echipajele de Politie au fost suplimentate, pentru a tine traficul sub control.

PNL acuza PSD de "implicare in greve"

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a acuzat PSD ca are legatura cu protestele sindicale care au loc in aceasta perioada. "Acuz PSD de implicare directa, nemijlocita in miscarile sindicale. Este inadmisibil ca un lider sindical de la metrou, Ion Radoi, sa fie senator PSD. Este evident ca sindicatele sunt manipulate politic, iar Guvernul nu va ceda presiunilor acestora" a spus senatorul PNL.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.