Trebuie sa fi barman mai intii, sa stii cum sa amesteci bauturile si abia apoi poti sa te apuci de flair, spune Costin Gogoasa, unul dintre cei 20 de barmani romani care s-au luat la intrecere cu englezii prezenti la hotelul Marriot din Bucuresti intre 10 si 12 noiembrie in cadrul Champions Flair Crash.

Meserie furata de pe net

Costin Gogoasa, alias Junior, este barman de 7 ani, insa de trucuri s-a apucat abia acum 3 ani. "In barul in care lucrez e aproape obligatoriu sa stii sa intretii publicul cu astfel de artificii. La inceput foloseam mingi si fructe, apoi am inceput sa ma uit pe internet si sa cumpar casete si DVD-uri cu barmani renumiti de afara care fac flair bartendering de ani de zile", spune Junior. In Romania exista putini barmani care fac si flair, iar baruri special amenajate, cu atit mai rare. Acestea din urma trebuie sa aiba presuri din cauciuc, spatii destul de generoase, suporturi speciale pentru sticle, picuratoare pe gura sticlelor pentru ca bautura sa curga mai anevoios si pahare de inox (tins) pentru amestecat a caror greutate este mai mare decit de obicei.

Citeste si:

11 ani de invirteli

Britanicul Tug Van Den Bergh este unul dintre cei care au jurizat competitia de flair. "Am practicat timp de 11 ani flair-ul, insa acum m-am retras. Sint arbitru international si organizez competitii de acest gen". Tug a judecat prestatiile competitorilor in functie de originalitate, prezenta scenica si lejeritate in miscare. Varsarile de bautura, scaparea obiectelor pe jos, volume depasite sau bauturi gresit compuse sint depunctate. "In Anglia au loc lunar 4-5 competitii de acest fel, la fiecare dintre ele participind aproximativ 40 de barmani. La un concurs de flair se poate cistiga pina la 10.000 de lire sterline. Multe baruri din Marea Britanie invita un barman care face flair, acesta putind cistiga intr-o seara 200 300 de euro", spune Tug.