Angajatii romani au utilizat in 2004 Internetul in proportie de 19%, comparativ cu o medie de 60% in randul salariatilor din Uniunea Europeana, se arata intr-un studiu al Biroului European de Statistica, Eurostat.

Potrivit acestuia, rata de utilizare a Internetului de catre angajatii bulgari s-a plasat anul trecut la fel ca in Romania, la 19%, in timp ce 33% dintre salariatii ungari si 36% dintre cei polonezi au folosit acest mijloc de informare si comunicare. In Romania, Internetul a fost folosit cu precadere de catre studenti, in proportie de 51%, si de cei cu studii superioare, respectiv 50%. Diferentele fata de media europeana sunt insa importante. Astfel, cei care urmau in 2004 o forma de invatamant superior au utilizat Internetul in proportie de 85%, iar absolventii in procent de 77%.

Un studiu realizat recent de Autoritatea Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor arata ca, in timpul timpul liber, tinerii romani prefera sa se uite la televizor si sa se intalneasca cu prietenii in loc sa citeasca ziare sau sa foloseasca Internetul. In timp ce anul trecut studentii bulgari s-au aratat mai interesati decat romanii sa comunice sau sa se informeze cu ajutorul calculatorului, cu o medie de 58%, doar 37% dintre cei cu studii superioare au navigat pe Internet.

Pentru studenti, cele mai ridicate medii nationale au fost consemnate in Finlanda - 97%, Danemarca si Suedia, fiecare cu cate 96%, in timp ce pentru absolventii unei forme de invatamant superior prima pozitie a fost adjudecata de Suedia, cu o medie de 94%. Studiul a mai analizat si gradul de utilizare a Internetului de catre someri, unde discrepantele dintre Romania, cu 8%, si UE, cu 40%, au fost inca o data semnificative. Tot o medie de 8% a fost inregistrata si in Lituania, in timp ce nivelul din Bulgaria, de 6%, s-a plasat sub cel consemnat de Romania.

In ceea ce priveste pensionarii, Romania, alaturi de Bulgaria, Lituania si Grecia, a inregistrat o medie de 1%, in timp ce nivelul european a fost de 13%. Primul loc al clasamentului a fost ocupat de Olanda, cu 54%. Potrivit Eurostat, gradele in care romanii cu un nivel de educatie scazut sau mediu au utilizat Internetul au fost de 1%, respectiv, 10%. Pentru aceste categorii, mediile europene din 2004 s-au plasat la 25% si 52%. In ambele cazuri, Bulgaria a consemnat rezultate mai bune decat Romania, cu 7% pentru populatia cu nivel redus de educatie si 14% pentru cei cu un nivel mediu.

Eurostat a mai aratat ca, per ansamblu, doar 12% dintre romani au folosit Internetul in 2004, comparativ cu media europeana de 47%. Studiul, desfasurat in al doilea trimestru al anului trecut, a analizat comportamentul persoanelor cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.