De la an la an, tinerii romani devin tot mai pesimisti in ceea ce priveste viitorul lor sau integrarea in Uniunea Europeana si, in acelasi timp, sunt tot mai nemultumiti si dezinteresati de deciziile politice.

Acestea ar fi, pe scurt, rezultatele unui studiu privind situatia tineretului si asteptarile sale, realizat in 81 de localitati din toata tara, pe un esantion de 1.107 persoane din grupa de varsta 14-29 ani.

Desi tinerii din ziua de azi par a fi mult mai agresivi si rebeli, studiul arata ca cele mai importante valori pentru tanara generatie sunt in continuare pacea si credinta in Dumnezeu. In plus, 38% din cei chestionati au sugerat ca ar fi necesara o organizare politica mai autoritara. De asemenea, ei au manifestat atitudini autoritare si fata de felul in care ar trebui sa se faca educatia sau justitia. Astfel, 84% din ei sunt de acord cu faptul ca cei mici ar trebui educati astfel incat sa fie ascultatori si disciplinati, iar 81% sustin ca avem nevoie de pedepse mai dure pentru cei care incalca legea. Numai o treime din ei considera ca liberalismul este cea mai potrivita cale pentru rezolvarea problemelor societatii romanesti.

Luarea deciziilor - un domeniu interzis

Mai bine de jumatate din cei chestionati au fost de parere ca doar intr-o foarte mica masura le este permis sa participe la luarea deciziilor in tara. Cu toate acestea, fata de anul 2004, a crescut numarul celor care cred contrariul. Astfel, daca anul trecut doar 8% din tineri credeau ca in mare masura pot sa-si impuna punctul de vedere, studiul din acest an a inregistrat un procent de 17%. In schimb, datele stranse au demonstrat ca foarte putini sunt cei care manifesta interes fata de viata politica. Preocuparea pentru deciziile politico-administrative care se iau la nivel local sau national se inregistreaza doar la 20-25% din tineri, iar procentul celor care declara un interes scazut aproape ca s-a dublat. In ceea ce priveste multumirea tinerilor in raport cu viata politica, doar 0,8% declara ca sunt de acord cu ceea ce se intampla in acest domeniu, comparativ cu 33,2% care si-au manifestat dezacordul. Cel mai scazut nivel de incredere se manifesta in legatura cu partidele politice, iar fata de anii precedenti, s-a deteriorat increderea in parlament. Astfel, ponderea celor care ar fi interesati sa participe la viata politica este de doar 10% si doar 11% din ei considera ca este important sa se implice in asa ceva.

30% din tineri nu stiu sa utilizeze calculatorul

Principala preocupare in timpul liber a generatiei actuale ramane in continuare privitul la televizor, 74% din ei declarand ca prefera sa faca asta. Intalnirea cu prietenii prezinta un interes la fel de mare si doar in proportie foarte mica au sustinut ca se joaca pe calculator, ca folosesc internetul sau citesc ziare. Ei motiveaza alegerile facute prin lipsa banilor (68%), dar si a insuficientei timpului liber (50%). Studiul a aratat ca 43% din respondenti au calculator acasa, procentul fiind intr-o usoara crestere fata de anul trecut, si doar 17% au si internet. Computerul este utilizat mai mult pentru activitati cultural-distractive si mai putin ca instrument de lucru, iar 30% din cei chestionati au declarat ca nu stiu sa-l utilizeze.

Optimism moderat privind integrarea europeana

In ceea ce priveste integrarea in Uniunea Europeana, asteptarile din 2005 sunt mai putin optimiste, mai ales atunci cand se refera la nivelul de trai. Cele mai optimiste asteptari sunt cele legate de cresterea numarului de tineri care vor putea sa lucreze in tari ale UE sau sa studieze in strainatate. Cu toate acestea, a scazut insa intentia lor de a pleca din tara. Daca in 2004 un procent de 45% declara ca ar pleca temporar in strainatate, iar 10% definitiv, anul acesta doar 34% ar pleca pentru o perioada determinata si 6% definitiv. Studiul a fost realizat in perioada 10-17 octombrie de catre Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.