Doua institutii au realizat un sondaj printre romani pentru a descoperi cine este blamat de catre opinia publica pentru crimele din timpul Revolutiei.

Studiul arata ca opinia publica majoritara considera Securitatea responsabila pentru crimele din decembrie 1989. Acest lucru este explicat prin increderea ridicata pe care romanii o au in Armata, dar si prin absenta proceselor intentate cadrelor militare imediat dupa 1989.

"Pentru majoritatea respondentilor procesele au contribuit cel putin partial la aflarea adevarului. Condamnarile primite de membrii Comitetului Politic Executiv al PCR si de generalii de armata Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sunt considerate pozitive de 34 la suta si respectiv 39 la suta dintre respondenti, in timp ce doar 20 de procente le considera injuste", potrivit sondajului, citat de realitatea.net.

Aproape jumatate dintre cei care au participat la sondaj cred ca procesele ar trebui sa continue. Avand in vedere ca s-a ridicat statutul de "infractiuni prescrise" pe care faptele de omor il detineau in prezent, criminalii din '89 pot de acum incolo sa fie actionati in justitie, desi a trecut mai mult de 15 ani de la Revolutie.

Sondajul a fost realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc in perioada noiembrie-decembrie 2011


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.