Intrebari la prima vedere, aceasta este noutatea examenului de rezidentiat din acest an care va avea loc peste trei saptamini. Fata de anii trecuti, concurenta la examen a scazut, iar tinerii absolventi se pling ca sint nevoiti sa invete ca papagalii capitole trecute la bibliogra½e care nu-i ajuta cu nimic in profesie.

Peste 5.600 de absolventi ai facultatilor de medicina si farmacie s-au inscris anul acesta pe cele 2.200 de locuri scoase la concurs de universitatile de medicina si farmacie din tara, cu 400 mai putin fata de anul trecut. Peste 3.300 au optat pentru specialitatile medicale, 1.400 pentru cele de chirurgie, 150 pentru medicina de laborator, peste 500 dintre licentiatii in medicina vor sa devina medici de familie, iar alti 250 s-au inscris pentru farmacie si medicina dentara. "Din datele mele, la specialitatile medicala si la cele de chirurgie, numarul de candidati este mai mare fata de anul trecut, doar la medicina dentara si farmacie numarul de candidati este mai mic", afirma presedintele Comisiei de Rezidentiat in acest an, prof. dr. Mihai Coculescu.

Toate intrebarile vor fi la prima vedere

Caietele de concurs vor avea un numar de 200 de intrebari pentru fiecare profil si grupa de specialitati, iar anul acesta, spre deosebire de anii trecuti, toate intrebarile de concurs vor fi elaborate de comisiile de specialisti la prima vedere si vor fi diferite de cele publicate deja. "In toate sistemele de invatamint din tarile occidentale intrebarile sint la prima vedere. Nu se pune accent pe memorarea mecanica, ci pe rezolvarea unor probleme", mai declara Mihai Coculescu. Anul trecut, 60% dintre grile au fost completate la prima vedere, iar restul testelor au fost alese din cele 60.000, din toate specialitatile, care fusesera deja publicate pe Internet.

Absolventii de medicina se pling ca invata degeaba

Candidatii reclama insa faptul ca rezidentiatul continua sa fie "un examen al papagalilor". "Sint capitole din care trebuie sa memorezi cite 100 de procente, cifre, date care nu te ajuta cu nimic in profesie. In plus, la chirurgie, unde dau eu examen, sint capitole care nu-si au rostul, cum ar fi cel despre genomul uman. Se pune in continuare accent pe memorarea asemenea unui papagal", declara Ovidiu Rus, unul dintre candidatii la rezidentiatul din acest an.

In premiera, anul acesta absolventii facultatii de medicina care iau punctaj de promovare la grupele de chirurgie, medicala si laborator vor fi confirmati rezidenti in specialitatea medicina de familie, daca doresc. Concursul se va desfasura pe 20 noiembrie, in patru centre universitare, in Bucuresti - pentru grupa specialitatilor in chirurgie si medicina dentara, in Cluj - pentru specialitatile medicala si medicina de familie, in Craiova - pentru grupa medicina de laborator, si in Tirgu-Mures - pentru farmacie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.