Bucurestiul este primul oras din Romania care a decis sa aplice Regulile Standard ONU privind Egalizarea Oportunitatilor pentru Persoanele cu Dizabilitati, prevazute in Agenda 22. Aceasta a fost elaborata inca din decembrie 1993 si reprezinta un set de recomandari pentru statele membre ONU pentru a reusi sa creeze sanse egale pentru toata lumea.

Persoanele cu dizabilitati din Romania sunt excluse din societate prin marginalizare. Numai in Bucuresti exista aproximativ 35.000 de astfel de oameni care nu au acces in mijloacele de transport in comun, in salile de spectacol sau in institutii publice. Agenda 22 este singurul instrument de lucru recunoscut international, pus la dispozitia autoritatilor locale si a organizatiilor neguvernamentale, pentru elaborarea si implementarea unor politici sociale adecvate privind dizabilitatea.

Autoritatile locale se obliga astfel sa asigure acordarea unei ingrijiri medicale efective, servicii de recuperare pentru atingerea gradului optim de independenta si sa introduca programe de actiune pentru accesibilizarea mediului social, care este la fel de important pentru persoanele din scaunul cu rotile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.