Sfarsitul saptamanii a venit cu vreme calduroasa in toata tara. Vezi care vor fi temperaturile din acest week-end.

Sambata, duminica si luni vremea va fi calduroasa in toata tara, iar in orele dupa-amiezelor indicele de confort termic (ITU) va depasi pragul critic de 80 in zonele de campie si local in cele de deal si de podis.

Pe arii restranse temperatura aerului va atinge valori maxime in jur de 36 de grade in vestul si sudul teritoriului, informeaza ANM.

  • Ce este indicele de confort termic?

Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta - cea resimtita de corpul uman.

In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat.

Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.