Numarul infractiunilor care fac obiectul legii privind violenta in familie la nivelul Capitalei a crescut in 2010 cu aproximativ 70% fata de anul precedent, numarul amenintarilor s-a triplat, in timp ce numarul cazurilor de abandon a familiei este de asemenea de trei ori mai mare.

Totodata, s-a dublat numarul loviturilor cauzatoare de moarte si a crescut numarul raporturilor sexuale cu o minora.

  • De ce recurg romanii la violenta?


Actele de violenta in familie au fost depistate cu precadere in zona rurala. In urma unui studiu efectuat in 2008 in cadrul unor comunitati rurale, specialistii au observat ca anumite incalcari ale regulilor de convietuire sociala sunt puse pe seama consumului de alcool, infidelitate, lipsa de respect fata de parinti, sau neindeplinirea responsabilitatilor casnice.

Mai mult, aproape jumatate dintre cei chestionati pledeaza pentru mentinerea unitatii familiei, chiar daca partenerii au un comportament violent care afecteaza dezvoltarea copiilor. In acelasi timp, 16% dintre respondenti apreciaza ca este mai bine sa induri bataile decat "sa ajungi de rasul lumii despartindu-te".

Un sfert dintre repondenti cred ca o palma din cand in cand nu afecteaza relatia de cuplu, iar lovirea sotiei de catre sot este uneori justificata in opinia a aproximativ 20% dintre respondenti. Totodata, educarea si disciplinarea copiilor in mediul rural include frecvent lovirea acestora, chiar daca acest fapt este cu greu recunoscut.

40% dintre subiecti declara ca sotia si copiii trebuie sa asculte in orice situatie de barbat.

  • Asociatia No Abuse: Spune mai departe!

Asociatia No Abuse a organizat marti, 12 aprilie 2011, o dezbatere cu privire la efectele violentei domestice asupra copiilor. Evenimentul a reunit parlamentari, oameni politici, reprezentanti ai autoritatilor si ai ONG-urilor implicate in prevenirea violentei domestice si protectia drepturilor copilului, lideri de opinie si jurnalisti.

Dezbaterea a avut ca punct de plecare animatia Angry Man, care ilustreaza impactul violentei domestice asupra copiilor, chiar daca acestia nu sunt victime directe.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Angry Man reprezinta si punctul central al proiectului „Spune mai departe”, care va fi implementat de Asociatia No Abuse si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 5, in mai multe licee din Capitala. Scopul acestui proiect este de a ajuta la identificarea, protejarea si sprijinirea copiilor afectati de violenta domestica.

Citeste si: Un fost politist si-a impuscat familia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.