Cea mai mare dorinta a copiilor este sa aiba puteri magice pentru ca, spun ei, si-ar da note mari si ar putea sa salveze natura

Copiii din Romania sunt superstitiosi, cred in magie si in noroc, sunt optimisti, prietenosi si generosi. Acestea sunt rezultatele unui studiu W.I.T.C.H., realizat pe baza unui chestionar difuzat pe www.jetix.ro, in septembrie 2005, la care au raspuns 715 baieti si fete cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani.

Parintii au puteri neobisnuite

Conform studiului, 87% din copii spun ca li s-a implinit cel putin una dintre cele mai puternice dorinte. Un copil din cinci este convins ca parintii sai au o putere neobisnuita sau chiar magica. In plus, 70% din copii au spus ca, daca ar fi sa li se indeplineasca o dorinta, ar alege sa aiba o putere magica.

Intrebati cum ar folosi ei o asemenea putere, 31% au raspuns ca si-ar ajuta prietenii, 15% si-ar da note bune, altii ar "salva natura", ar "opri bataile", ba chiar unul dintre ei s-ar face "mai destept decat Einstein".
Daca ar fi sa-si aleaga o putere, unii ar ramane "copii pentru totdeauna", pe cand altii "ar aduce la viata toate desenele animate si s-ar transforma in oricare dintre personajele preferate". Aproape unu din sase a raspuns ca si-ar folosi puterea magica ajutandu-i pe saracii din intreaga lume si pe sinistratii inundatiilor din Romania.

Superstitii: "Nu deschid umbrela in casa"

Rezultatele studiului mai arata ca 58% din copiii care au completat chestionarele au talismane norocoase, iar 93% sunt convinsi ca acestea aduc noroc. De asemenea, numerele norocoase sunt populare printre copii, 67% spunand ca au un astfel de numar. Culorile norocoase sunt si ele favorite: 53% din copiii chestionati au spus ca au o astfel de culoare. Intrebati cum se feresc de ghinion, ei au raspuns ca "nu calca pe capace de canal cu cinci gauri", "nu deschid umbrela in casa" si "calca numai pe pietrele albe la locul de joaca".

Prietenii ii fac sa se simta puternici

Studiul W.I.T.C.H. a relevat faptul ca, pentru 73% din cei chestionati, prietenia este mai presus de orice. Mai mult, 57% din copii au raspuns ca un prieten bun ii face sa se simta mai puternici. Relatia de prietenie este atat de importanta, incat aproape jumatate din copii au raspuns ca ei si prietenii lor fac aceleasi lucruri fara sa discute despre asta (48%) si uneori simt chiar ca gandesc la fel (62%). Conform acestei cercetari, copiii romani au abilitati remarcabile de a crea superstitii personale. La intrebarea ce folosesc pentru a avea noroc, copiii au raspuns ca au o coada de iepure, cauta trifoi cu patru foi, trec pe sub scara sau isi incruciseaza degetele.

Credintele copiilor

70% - cred in puteri magice
96% - isi cunosc zodia
85% - citesc horoscopul
88% - stiu ce este destinul
73% - cred in destin
73% - cred in prietenie


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.