Politistii de frontiera dadeau rest la mita cand persoana care trecea prin Vama Albita nu avea banii de "coffee", "traditia" sau "piva" pregatiti si de multe ori cereau ciocolata, cornuri, gem si bauturi.

De cele mai multe ori, acestia cereau bani si peste suma obisnuita, cunoscuta ca si "coffee" sau "traditia", in cel putin una dintre situatii un politist oferind si rest mituitorului, potrivit MEDIAFAX.

Astfel, dintr-o inregistrare ambientala din 8 ianuarie, citata de procurori in referat, reiese ca unul dintre politistii de frontiera de la Albita, Vlad Polojan, primeste de la o persoana 50 de euro si ii da rest 20 de euro, pastrand mita de 30 de euro, spunandu-i: "Daca vei fi boer, tot asa, nu vor fi probleme".

DNA noteaza in documentul citat ca la PTF Albita exista o "traditie" ca fiecare persoana care trecea prin vama "sa lase cate un coffe" in pasaport, fiind vorba de banii pe care se asteptau sa ii primeasca drept mita.

Dintr-o alta inregistrare ambientala din 6 ianuarie, politistul de forntiera Alin Andrei Nechita ii "explica" unui cetatean ca de fiecare data cand trece prin PTF Albita trebuie sa lase "un coffe", mai precis "10 lei de stampila", persoana conformandu-se cu precizarea ca "lasa un coffe in pasaport".

Un alt caz prezentat pe baza inregistrarilor ambientale este cel din 11 spre 12 ianuarie, cand unul dintre politisti, George Valentin Ladaru, "mustreaza" o persoana care initial nu-i lasase bani in pasaport: "Piva (berea - n.r.) aia, care... nu sti despre ce vorbesc, nu? Traditia? Nici asta nu stii!".

Vama Albita: 15 politisti de frontiera arestati

Procurorii prezinta si o inregistrare ambientala din 6 ianuarie, cand au loc adevarate negocieri intre politistii Lucian Dieac, Radu-Daniel Girtu si un interlocutor care nu avea permisul de conducere valabil, in cazul acestuia mita ceruta fiind de 100 de euro:

"Interlocutor: Iti dau 50 de euro, ma lasi sa plec, ca altfel nu stiu...

Lucian Dieac: Bai ... Fara intrebari, fara suparari! Cu o suta si ii bini ... sa zici bogdaproste! Du-te la avion, ca e cel mai bine, nici intrebari.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Radu-Daniel Girtu: Hai, ca sa bei si tu o cafea, hai, 80, si nu mai...."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.