De cum opreste trenul in gara Barlad, calatorul poate asista cu gura cascata la o... "panarama".

Un tanar, imbracat saracacios, se invarte pe loc, cu o viteza ametitoare, rade, da din maini si chiraie. E Titirezu' sau Omul Rulment, asa cum il striga barladenii care s-au obisnuit cu aceste reprezentatii ciudate de pe peron. Tanarul se invarte pentru bani. Ii face pe calatori sa rada, pe unii ii sperie, pe altii ii enerveaza. Asa isi castiga existenta de ani de zile. Porecla lui vine de la invartit. Poate sa-l tina "invarteala" si doua ore... nu ameteste, nu se simte rau. Pe Titirez il cheama Marian Gigel Munteanu si s-a nascut in '83 la Barlad. Cand isi aduce aminte de copilarie il ineaca plansul, dar reuseste sa se abtina, aratand un zambet stramb.

,Pi mini ma mai straga oaminii si Dardanel, ca ma dardai din siolane cand ma-nvart. Mamuca o murit cand eram io di vreo trei ani", zice Titirezu' gafaind, dupa o repriza prelungita de topaiala. In timp ce vorbeste cu noi musca lacom dintr-un mar rosu primit de pomana. Titirezul uman nu face nici un rau, nu fura, nu loveste. Este tolerat de politistii din gara tocmai pentru ca isi vede de invarteala lui si nu deranjeaza pe nimeni. Ba, mai mult, chiar ii ajuta pe intreprinzatorii care au magazine in oras sau in gara. Cara gunoiul, matura, face diverse servicii. Cand era mai mic, politistii din gara l-au trimis de cateva ori la un centru de plasament, dar se pomeneau cu Titirezul inapoi peste doua, trei zile. I s-a facut si buletin, dar nu il are asupra lui niciodata, deoarece, atunci cand este nervos si suparat, rupe tot: bani, haine, acte. Viata lui merge dupa mersul trenurilor. ,Acu' vini rapidu' de Iesi, ne zice. Ma duc si trag o invartita. Doamne-ajuta!".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.