Peste 811.240 de romani isi aniverseaza onomastica de Sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, numele de Nicolae fiind cel mai raspandit in lume.
Din cei 811.243 de romani aniversati la sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, mare aparator al ortodoxiei, 523.312 sunt barbati, iar 287.931 sunt femei, potrivit MEDIAFAX.

Statisticile existente la nivelul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date releva faptul ca majoritatea barbatilor care il au ca patron spiritual pe "Sfantul Nicolae", respectiv 332.609 de persoane, poarta numele Nicolae, alti 64.762 Niculai sau Neculai, iar 44.068 Nicusor.

De asemenea, alte 32.894 de persoane poarta numele de Niculae, 26.137 - Nicu, 13.394 - Nicolaie si alti 192 - Nikolaos, Nick, Nikos si Nik.

Numele Sfantului Nicolae, nume indragit si raspandit pretutindeni, este purtat si de 287.931 de femei, dintre acestea 199.744 poarta numele Nicoleta, 56.611 -Niculina sau Nicolina si alte respectiv 9.650 de persoane - Niculita sau Necolita.

Potrivit statisticilor existente, 8.209 de femei poarta numele - Neculina sau Necolina, iar alte peste 13.520 - Nikole, Nicola, Nikolett, Nica, Nikoletta, Niko, Niki, Nicoll, Niculai, Nichi sau Niculeana.

  • Sfantul Nicolae, "Facatorul de Minuni"

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei si al multor orase din apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii, datorita multelor minuni savarsite atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa, fiind supranumit "Facatorul de Minuni", pastrand si rolul de Mos pentru copii. Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, in anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Nicolae, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu joarda in semn de avertisment, transmite MEDIAFAX.
  • Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit. Sfantul Nicolae a stiut, insa, ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
  • Sfantul ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce-i este dedicata, in Bari, in sudul Italiei. De ziua lui Nicolae se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa, pentru ca acestea sa infloreasca pana la Anul Nou.
  • Mos Nicolae imparte, ca si Mos Craciun, daruri celor mici. Mai veche este insa traditia pedepsirii copiilor neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor in noaptea de 5 spre 6 decembrie. Mos Nicolae este considerat, in traditia bisericii crestine, adevaratul Mos Craciun. Se spune ca ierarhul Nicolae poseda puteri magice. Dupa mutarea moastelor lui in biserica ce-i este dedicata, pelerinii crestini din toata lumea au venit sa se inchine la acestea si au preluat legenda lui Mos Nicolae in locurile lor natale. Astfel, legenda s-a raspandit in toata lumea si a preluat caracteristicile fiecarei tari.
Citeste si:
Vedete care își sărbătoresc ziua de nume de Moș Nicolae
Vedete care își sărbătoresc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.