Doar patru dintre cele cinci propuneri facute de ministrul Justitiei pentru posturile de conducere din Parchetul National Anticoruptie au trecut "favorabil" de Camera procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii, ne-a informat, ieri, Cristina Lita, purtatorul de cuvant al institutiei.

Potrivit acesteia, in urma audierii candidatului pentru functia de procuror general adjunct al PNA, Mircea Zarie, membrii Camerei procurorilor nu s-au putut decide in favoarea sau defavoarea numirii acestuia, acordand trei voturi "pentru" si trei "impotriva".
In ceea ce-i priveste pe ceilalti candidati, Carmen Galca (pentru a doua functie vacanta de procuror general adjunct al PNA), Romeo Balan (pentru postul de procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari), Doru Tulus (pentru functia de procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie) si Irinel Paun (pentru postul de procuror sef al Sectiei de combatere a coruptiei), acestia au primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi.

"Intrebarile puse de membrii Camerei au vizat atat activitatea trecuta a procurorilor, cat si reactiile pe care le-ar putea avea in anumite momente ale anchetei", ne-a precizat Cristina Lita, subliniind ca audierile s-au finalizat dupa ora 22,00 a zilei de miercuri.

Raspunsuri evazive si iesiri nervoase

Pe de alta parte, Liviu Dascalescu, vicepresedintele CSM, a subliniat, citat de Mediafax, ca Mircea Zarie nu a instrumentat nici un dosar de coruptie si nu a organizat nici un flagrant delict, candidatul replicand ca a realizat totusi un flagrant, in perioada 1990-1993, fara sa poata preciza exact momentul. Zarie n-a putut oferi prea multe detalii nici in privinta motivelor pentru care a fost destituit, in anul 2001, din functia de adjunct al procurorului general al Romaniei, explicand ca a fost chemat de Tanase Joita, care i-a comunicat sec: "Nu mai esti".

Surse din CSM ne-au informat ca celelalte intrebari puse candidatului Zarie, printre care "de ce nu si-a trecut in Curriculum Vitae si deplasarile pe care le-a facut in strainatate in calitate de procuror general adjunct" si "daca a dat vreodata indicatii legate de vreun dosar", au primit raspunsuri evazive.

Considerand ca vicepresedintele CSM pune intrebari irelevante, Monica Macovei i-a cerut acestuia sa discute in afara Consiliului problemele personale cu Mircea Zarie. Raspunsul sec al lui Dascalescu, potrivit caruia acestea ar fi relevante pentru votul sau, n-a facut decat s-o enerveze pe Monica Macovei, care a replicat: "Ma ridic si plec! Pentru istorii personale - afara!".

Conflictul a fost aplanat de unul dintre cei prezenti, Cristian Deliorga (procuror de la Parchetul Tribunalului Constanta), care a intervenit cu intrebari.

Presedintele decide

Interpelata telefonic, Marilena Stancu, purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, ne-a declarat ca Monica Macovei urma sa-si sustina, cel mai probabil ieri, toate propunerile in fata presedintelui Traian Basescu, "care are decizia finala". Marilena Stancu a precizat ca votul CSM este unul consultativ si ca, potrivit legii, presedintele are dreptul sa respinga, in cazul in care considera necesar, propunerea de numire a lui Mircea Zarie in functia de procuror general adjunct al PNA.

Propunerile Monicai Macovei pentru ocuparea celorlalte posturi din PNA au fost, pentru adjunct al sefului PNA - Carmen Argentina Galca (fost procuror in cadrul sectiei judiciare a PNA - Serviciul Teritorial Iasi), iar in functiile de sefi de sectii - Irinel Paun (fost prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Mehedinti, eliberat din functie de Rodica Stanoiu in iulie 2002), pentru Sectia de combatere a coruptiei, Doru Florin Tulus (procuror al DIICOT la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj), pentru cea de procuror-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si Romeo Balan (fost procuror la Parchetul Militar Timis), pentru functia de procuror militar sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.