Jumatate dintre romani doneaza bani, cei mai multi dau sume catre biserici. Tinerii sint cei care nu fac donatii pentru cauze religioase, ci mai mult pentru programe derulate de ONG-uri.

Un studiu privind comportamentul filantropic in Romania, efectuat de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), arata ca jumatate doneaza anual aproximativ 2% din venitul personal si 1% din venitul familiei. Cea mai mare parte a donatiei se stringe in curtea bisericii, urmeaza ONG-urile, scolile si gradinitele, iar pe ultimele locuri institutiile medicale si administratia publica locala. "Faptul ca biserica stringe cei mai multi bani nu ne scoate din rindul tarilor civilizate. La fel se intimpla si in Germania sau Olanda. Este institutia in care oamenii au cea mai mare incredere", spune Catalin Gheorghe, presedintele ARC.

Tinerii doneaza pentru cauze nonreligioase

40% dintre cei care doneaza bisericii, o fac, conform studiului, "pentru ca sint solicitati, si le este rusine sa refuze". O alta parte importanta doneaza pentru intretinerea parohiei, iar altii, o fac cu gindul la mintuirea sufletului. "Cei care doneaza pentru cauze religioase sint apropiati comportamental de cei care nu doneaza deloc. Diferenta este ca cei dintii merg mai des la biserica. Sint oameni de virsta medie sau inaintata, cu un nivel de educatie mediu si venituri modeste", povesteste Gheorghe. Tinerii, in schimb, sint mai des donatori pentru cauze nonreligioase pentru ca au acces mai usor la surse de informare mai variate si sint expusi la ideile, mesajele si apelurile de donatie venite de la sectorul nonprofit.

Tot biserica se pare insa ca este cea care ii determina sa faca donatii si pe acestia din urma. Studiul releva faptul ca persoanele care merg in mod frecvent la biserica tind sa doneze organizat si in afara bisericii mai des decit cei care merg rar sau deloc la slujbele religioase.

Un alt motiv al milosteniei romanilor este, asa cum au numit-o specialistii, "reciprocitatea": "Donez unei case de batrini pentru ca si eu voi ajunge batrin si cineva isi va face mila de mine, sau donez unui ONG care se ocupa de protectia mediului pentru ca vreau ca fiul meu sa aiba o viata sanatoasa".

Ar dona, dar nu au unde

Cei care nu au donat si nici nu au de gind vreodata au citeva motive principale: nu-si pot permite (85%), nu au fost solicitati (71,5%), nu au incredere in organizatii (67,2%) si sint de parere ca oamenii trebuie sa-si poarte singuri de grija si nu sa astepte ajutor (62,3%). Faptul ca foarte multi dintre cei care nu doneaza pentru ca nu li se cere i-au facut pe cercetatori sa traga concluzia ca romanii sint dispusi sa doneze mai mult daca ar exista un mediu organizat de colectare a fondurilor.

"Statisticile arata ca cele mai multe donatii sint facute de cei care sint abordati direct pe strada si de catre cei carora li se solicita in biserica. Oamenii nu au incredere in colectarea prin banci pentru ca nu vor ca o parte din bani sa fie opriti de catre aceasta iar, la noi, mecanismele de colectare a fondurilor sint slab dezvoltate", a conchis Catalin Gheorghe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.