Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, ne-a declarat, ieri, ca, de la 1 octombrie, pretul national de referinta al energiei termice va creste cu circa 20%. "De la 1 octombrie, pretul national de referinta pentru energia termica ar putea sa ajunga la 1.074.500 lei. In momentul de fata se discuta majorarea acestor tarife", ne-a confirmat Opris, cu ocazia seminarului "Politica nationala de promovare a eficientei energetice". Ultima majorare a pretului national de referinta pentru energia termica, efectuata la inceputul lunii august a anului trecut, a fost de 12%, pana la 896.000 lei/gigacalorie.

Reamintim ca aceasta majorare cu 20% a pretului gigacaloriei ar fi trebuit aplicata de la 1 iulie, dar a fost amanata de Guvern in principal din cauza inundatiilor.

Gazele se scumpesc cu 40-50%

Pe langa aceste "vesti bune", Stefan Cosmeanu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, a adaugat ca pretul gazelor din productia interna ar putea ajunge la preturi comparabile cu cele din import, iar in 2006, acestea ar putea creste cu pana la 40- 50%. "In 2004, pretul de import al gazelor a fost de 150 dolari/1.000 metri cubi, iar cel din productia interna a fost de 60 dolari/ 1.000 metri cubi. In 2005, pretul de import este de 224 dolari, iar cel din productia interna este de 90 dolari", a mai declarat Cosmeanu.

Potrivit acestuia, exista un program pentru ajutoarele de incalzire la cote noi, in functie de venitul minim garantat, precum si de acordarea de centrale termice si arzatoare, dar si solutii pentru reducerea pierderilor la cladirile consumatorilor casnici. "Gradul de deschidere a pietei romanesti a gazelor naturale este de circa 50%, 130 agenti economici fiind declarati eligibili. Volumul de gaze naturale tranzactionat pe aceasta piata este estimat in prezent la 9,15 miliarde metri cubi. Pana la 1 iulie 2006, gradul de deschidere al pietei de gaze va trebui sa fie de 75%", a spus Cosmeanu.

Platim 100% si folosim doar 40% din caldura

Referitor la factura pentru energie termica, ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, prezent la seminar, a afirmat ca, desi populatia plateste intreaga factura la caldura, foloseste efectiv doar 40-50% din cantitatea facturata.

"Pierderile sunt foarte mari. Restul de jumatate, chiar daca se plateste, se pierde. Este necesar ca peretii sa fie reabilitati", a mentionat Seres. Oficialul a anuntat ca Ministerul Economiei, prin Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), va initia un program de reabilitare a distributiei de energie termica.

"Acest proiect va fi administrat de Agentie si vom aloca fonduri in valoare de aproximativ 500 miliarde de lei pentru eficienta energetica", a mai spus Seres.

Strategie energetica pentru Capitala

Primarul general al Capitalei, Adrian Videanu, a anuntat ca impreuna cu Ministerul Economiei va fi intocmita o strategie energetica pentru Bucuresti. "Foarte multe din capitalele europene au acest gen de strategii de energie. Este nevoie de o astfel de strategie, pentru ca Bucurestiul este un campion al ineficientei energetice", a adaugat Videanu. Edilul a declarat ca jumatate din agentul termic platit de populatie "incalzeste atmosfera".

"Contorizarea blocurilor trebuie sa ajunga si la nivelul apartamentelor. Suntem la stadiul de studiu de fezabilitate privind strategia enegetica pentru Bucuresti", a mai precizat edilul Capitalei.

Proiect de izolare a blocurilor

Videanu a mai anuntat ca se are in vedere consolidarea si izolarea blocurilor din Capitala. "Dupa o prima analiza, un metru patrat de fatada va costa intre 15 si 30 euro. Lucrarile vor consta in principal in montarea de repartitoare si anveloparea zidurilor", a explicat primarul general.

El a mai spus ca vor exista probleme cu asociatiile de proprietari. "Investitia va fi amortizata in maximum cinci ani. Trebuie sa ii convingem pe proprietari sa investeasca si ei", a spus Videanu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.