Prima zi de scoala va fi insotita si de cea dintai actiune de toamna a sindicatelor cadrelor didactice, care vor protesta in fata Ministerului Educatiei, acuzand acordarea de fonduri insuficiente pentru invatamant, salariile mici si lipsa dialogului cu autoritatile din domeniu. La mitingul din fata sediului Ministerului Educatiei si Cercetarii vor participa membri ai Federatie Educatiei Nationale (FEN) si ai Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret".

"Greva nu constituie un obiectiv in sine, ci ultima forma de lupta sindicala, obiectivul nostru fiind acela de a determina partea guvernamentala sa ofere solutia menita a redresa veniturile, nivelul de trai si implicit pozitia sociala a celor ce reprezinta un corp profesional de elita al societatii romanesti", se arata intr-un comunicat remis presei, vineri, de conducerea FEN.

Consiliul National al FEN a decis ca personalul din invatamant, desi a hotarat sa participe la deschiderea festiva a noului an scolar, sa-si mentina hotararea de a continua actiunile de protest, pana la solutionarea integrala a pachetului de revendicari, prin participarea la miting-uri de protest, incetarea spontana a activitatii, culminand chiar cu greva generala. Sindicalistii celor doua federatii sunt nemultumiti de situatia subfinantarii invatamantului, si cer ca bugetul prevazut pentru anul financiar 2006 sa aiba o valoare cel putin egala cu 5 la suta din PIB de la bugetul de stat (fara includerea veniturilor proprii si finantarea externa).

Sindicalistii acuza MEdC ca refuza discutarea proiectului de lege pentru salarizarea personalului din invatamant, precum si dialogul social, elaborand acte normative fara consultarea federatiilor sindicale. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, incearca, insa, sa linisteasca cadrele didactice.

Acesta a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca doreste ca din bugetul pe anul 2006 Educatiei sa-i revina cinci la suta din PIB si s-a pronuntat in favoarea diferentierii in functie de performanta a salariilor cadrelor didactice. Miclea a precizat ca si in conditiile obtinerii a 5 la suta din PIB pentru Educatie in anul 2006, fata de 3,81 la suta din PIB in anul 2005, solicitarile profesorilor de crestere a salariilor nu vor fi rezolvate in scurt timp.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.