Controversatul proiect "Rosia Montana" merge inainte. Presedintele executiv al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Alan Hill a anuntat ieri, ca studiul de impact asupra mediului, cerinta obligatorie pentru constructia minei aurifere, va fi depus la inceputul anului viitor.

"In decembrie anul trecut, am inaintat memoriul tehnic de prezentare a proiectului, la care am primit raspuns de la autoritatile romane si cele internationale. Acum, incorporam toate clarificarile la intrebarile transmise de autoritati in acest raport de evaluare a impactului pe care il alcatuim", a declarat Allan Hill. Daca proiectul este acceptat, atunci, la jumatatea lui 2006, compania va incepe constructia propriu-zisa a minei.

"Investitia initiala, inainte de a scoate primul gram de aur, va fi de peste 500 de milioane de dolari", a precizat oficialul canadian. Etapa de constructie va dura circa doi ani, astfel incat lucrarile de exploatare a zacamantului ar putea incepe in anul 2009, daca autoritatile acorda avizele necesare. Desi, inca o bila neagra in procesul de aderare, fiind "o problema punctuala", dupa cum a declarat in iulie a.c. comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, contestat de ecologisti si ONG-uri deopotriva, proiectul Rosia Montana poate fi un real avantaj economic pentru tara noastra, dupa cum afirma cei de la Gabriel Resources, compania care detine RMGC: peste 1.700 de locuri de munca, 1,6 miliarde de dolari venituri totale pentru statul roman si 500 de milioane de dolari la bugetul de stat.

Sumele au fost calculate cuantificand redeventele pe care exploatatorul perimetrului urmeaza sa le plateasca statului, dividendele pentru pachetul de 19,31% detinut de Minvest Deva in actionariatul RMGC, taxe si impozite catre buget, precum si alte bunuri si servicii utilizate sau generate de acest proiect.

"Sunt penibili, nu au credibilitate"

Contactat telefonic, Eugen David, presedintele "Alburnus Maior", un ONG infiintat de Ministerul Culturii, un opozant fervent al proiectului, ne-a declarat ca este destul de sceptic in ceea ce priveste depunerea studiului de impact asupra mediului in timp util. "De cinci ani se tot chinuie sa scoata acest studiu. Nu-l vor scoate nici azi, nici la anul, nici peste doi ani. Sunt penibili. Daca vor credibilitate sa puna proiectul oficial pe masa, la discutii". Acesta acuza cele doua companii ca sunt in ilegalitate, deoarece "la ora actuala ei darama casele pe care le-au cumparat de la oameni si nu au acordul de mediu".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.