Romanii vor avea de infruntat in aceasta toamna un nou val de scumpiri, neprevazut in urma cu cateva luni, in special la alimentele de baza. Motivul? Scumpirea exagerata a carburantilor auto, dictata de Petrom.

Amintim ca, in ultimele doua saptamani, Petrom a scumpit de patru ori benzina, motivul invocat fiind fluctuatiile pretului la titei pe piata mondiala. Faptul ca barilul de titei a ajuns la 70 dolari a constituit pentru Petrom o ocazie de a salta pretul carburantilor cu peste 2.000 lei. Insa, in ultimele zile, titeiul s-a ieftinit cu cel putin patru dolari, iar Petrom nu face nici o miscare in vederea ieftinirii, ci a dictat o noua scumpire.

Cert este ca politica companiei va avea influente nefaste asupra preturilor la alimente. Producatorii din industria alimentara spun ca in urmatoarele doua-trei saptamani se vor produce scumpiri cuprinse intre 5 si 10%.

Carnea de porc si de pui, primele pe lista scumpirilor

"Fara nici o discutie, produsele din carne de porc se vor scumpi. Scumpirile la carburanti au fost mai mult decat semnificative, mai ales ca au fost cresteri de preturi cumulative. Industria carnii a stagnat o mare perioada in ceea ce priveste preturile, din cauza neintelegerilor dintre procesatori si crescatorii de porci pe marginea liberalizarii importurilor. Acum insa, vor fi cresteri dramatice, mai ales la desfacere.

La poarta fabricii nu pot sa vorbesc de scumpiri importante, insa in magazine se vor produce cresteri mari din cauza majorarii costurilor cu transportul", ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC). La randul sau, Ilie Van, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Romania (ACPR) spune ca majorarile facute la carburanti "vor avea influenta la carnea de pasare".

Van a mai afirmat ca populatia va suporta foarte greu noi scumpiri si de aceea, cresterea preturilor va fi facuta in masura in care va putea "absorbi" piata. "Noi nu suntem ca aceia de la Petrom. Daca piata nu suporta, nu scumpim exagerat si acceptam costuri mai mari. Piata formeaza preturile. In orice caz, toata lumea va scumpi, dar in limita a ceea ce va suporta populatia", ne-a spus Ilie Van.

TVA la alimente, cea mai mare din Europa

In ceea ce priveste painea, producatorii afirma ca preturile vor mai fi mentinute o perioada la nivelul actual, datorita graului care este ieftin. "Noi compensam cu pretul graului care este scazut acum imediat dupa recoltare. Probabil, vom asista la o scumpire a painii incepand cu luna noiembrie, cand procesatorii vor fi nevoiti sa cumpere grau din silozuri", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele asociatiei Rompan.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Agricultura, considera ca scumpirile cumulative la carburanti pot influenta negativ preturile la alimente. "Dar trebuie sa vedem ce se intampla si cu TVA. Ba anunta ca va creste, ba ca nu va creste. In orice caz, nicaieri in lume nu se practica un nivel al TVA atat de ridicat la alimente. In statele europene este maximum 11%, iar in Romania, Guvernul se gandeste sa creasca aceasta taxa de la 19% la 22%. O scumpire a alimentelor va insemna scaderea consumului din partea populatiei, iar pe partea producatorilor va insemna vanzari mai reduse care vor duce la restructurari", a afirmat Dragos Frumosu.

Cresterea economica va fi stagnata

Un studiu al firmei de consulanta Voinea Business Development, citat de Mediafax, arata ca scumpirea benzinei pana la nivelul de 40.000 lei/litru, echivalenta unei majorari a pretului cu 35% fata de inceputul anului, ar putea avea ca efect un ritm mai lent de crestere a PIB, cu 1%. "Se poate deja aprecia ca o parte din incetinirea ritmului de crestere a PIB pe primul semestru a fost provocata si de scumpirea carburantilor", se arata in studiu.

In ultimele trei luni, pretul benzinei fara plumb a urcat cu 16,7% si doar in ultima luna cresterea a fost de 8,8%. Studiul mai precizeaza ca pentru a compensa scaderea valorii adaugate brute, apare tendinta de majorare a preturilor de productie. Pe ansamblul economiei nationale, se pot evita pierderile la nivelul valorii adaugate brute daca pentru fiecare scumpire a carburantilor cu 10% se opereaza o crestere cu 0,6% a preturilor de productie.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata produselor petroliere

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata produselor petroliere, dupa ce presedintele Traian Basescu a adresat o solicitare oficiala in acest sens. Cu toate acestea, Consiliul Concurentei a informat, printr-un comunicat, ca "investigatia este declansata din oficiu, ca urmare a evolutiei comportamentului procesatorilor si distribuitorilor pe piata de retail a carburantilor".

Este prima investigatie a acestui organism pe piata petrolului, desi presa a scris in numeroase randuri ca exista posibilitatea unor intelegeri intre unii operatori din piata, in ceea ce priveste preturile carburantilor auto. Investigatia ar putea dura si cativa ani, din cauza procedurilor laborioase de verificare, fapt dovedit si in ancheta privind piata cimentului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.