Dupa 8 ani ca stapan absolut al Bacaului si 43 de zile de arest, Dumitru Sechelariu se destainuie. Cititi azi si maine spovedania sa, provocata si gazduita exclusiv de „Evenimentul zilei”

Dumitru Sechelariu poate fi considerat un personaj. "Ies mereu dintre coperti", spune cel care, pe cand parea logodit cu puterea pe vecie, ajunsese sa se creada reincarnarea lui Stefan cel Mare. Are o avere estimata la aproape 15 milioane de euro, iar maine isi joaca soarta intr-un proces penal. Este acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni, luare de mita in forma continuata, inselaciune si abuz in serviciu. Fostul primar al Bacaului a stat dupa gratii, in aceasta vara, timp de mai bine de o luna. A fost eliberat pentru vicii de procedura, urmand sa fie judecat in stare de libertate.

In iulie a promis ca "va rasturna Romania de pe glob" prin dezvaluirile sale socante. Iesit din nou la lumina, dupa 43 de zile petrecute dupa gratii, si-a acordat corzile vocale pe alta lungime de unda. Abia la o luna de la descatusare a decis sa vorbeasca, pentru "Evenimentul zilei", intr-un dialog-maraton care a durat peste sase ore.

A sarit de la una la alta, a injurat, a scuipat ("scuzati-ma, am lucrarea dentara defecta") si a raspuns la intrebari in modul sau vulcanic. A vrut sa scape neaparat de frustrari si de eticheta de escroc pe care i-au lipit-o procurorii de la PNA. Ne-a vorbit ca o moara stricata mai mult de trei ore despre arest, incercand sa demonteze toate acuzatiile. A creat o adevarata obsesie pentru cazul controversat al schimbului de terenuri din 2003 si un cult exagerat pentru propria persoana. Fostul "vataf de Bacau", cum l-a definit Ion Iliescu, a avut acces la borcanul cu miere. Daca l-a golit sau doar s-a lins pe degete ramane sa stabileasca justitia.

"Nu mancati la mine, ca sa nu va torn"

Am asteptat 15-20 de minute. A aparut un antemergator, ca sa se asigure ca reporterii EVZ nu sunt, de fapt, ciomagarii care-i poarta sambetele lui Dumitru Sechelariu. Firav, de inaltime medie, tipul cu ochi albastri ni s-a recomandat: "Sunt Aurel Damian, impresar, si vin din partea domnului presedinte ca sa va tin companie pana soseste dansul". A luat loc la masa si a ne-a intrebat rugator: "Nu comandati nimic de la bucatarie?". Apoi a cerut o bere.

Au mai trecut 20 de minute. In sfarsit, s-a ivit pe usa Dumitru Sechelariu. A intrat intr-o dunga in restaurantul sau, cu un gentoi de firma cu cifru, voluminos si greu, care-i tragea bratul drept spre podea. Cand ne-a reperat, s-a oprit din mers, facand brusc stanga-mprejur ca un soldat la datorie.
A cedat nervos chiar de la primul contact vizual cu noi. A inaintat doi pasi si ne-a reprosat: "A, stiu, stiu, nu mancati la mine, ca sa nu va torn... ca sa nu iasa interpretari. Nu va filmeaza nimeni, fratilor! Nu va filmeaza nimeni la Sechelariu".

"Stefan cel Mare" da cu geanta

L-am urmat pe terasa. Asa a vrut el. In stanga restaurantului se afla pista de karting pe care-si antreneaza talentul de pilot "printul mostenitor" al lui Sechelariu, Doru, "viitorul Michael Schumacher".
Fostul primar al Bacaului s-a trantit pe scaun, lungindu-se pe spatar, si ne-a spus ferm: "Din start va zic, va dau aceasta exclusivitate, ca si-asa sunt nervos, dar sa nu ma luati pe mine cu intrebari de-alea... sa ma contraziceti. M-au bagat, dom’le, nevinovat in arest. Nevinovat!". Rosteste cuvintele repede, aproape ca se ineaca. Isi cheama reabilitarea prin toti porii fetei grase, stropite din belsug cu "Davidoff".

Descheiat la camasa, Sechelariu si-a lipit geanta de piciorul scaunului, apoi a sarit ca aschia din topor, dorind sa plece dupa ce s-a trezit cu o intrebare legata de PNL (fostul sau partid, aflat acum la guvernare): "Vad ca nu ma mai pot intelege cu voi. Ce treaba am eu cu PNL? Ce daca am fost in PNL?". S-a calmat insa mai repede decat ai clipi de trei ori. A mai sarit calul, dand cu geanta de pamant... pardon, de gresie, si cand i s-a amintit ca ajunsese sa se creada Stefan cel Mare. A ramas insa langa masa, potolit de setea de a se justifica. "N-am furat, n-am inselat. Am facut numai bine", au fost ideile sale principale.

De ce l-au incatusat

Dumitru Sechelariu a stat in arestul PNA intre 15 iunie si 27 iulie, fiind acuzat ca a incalcat grav prerogativele conferite de functia de primar al Bacaului. Procurorii l-au retinut pentru ca a initiat constituirea unei asocieri in scopul savarsirii unor fapte de coruptie, care au adus atingere unor activitati de interes public si patrimoniului municipalitatii. Obiectivul acestei asocieri a vizat transferul de suprafete de teren in proprietatea sa, pe care Sechelariu a construit un kartodrom.

Sechelariu s-a asociat cu Laurian Iulian Lucas si cu Vasile Dorinel Ifrim, cei trei stabilind o strategie pentru a intra in posesia acestor terenuri. Procurorii l-au mai acuzat ca a conditionat plata impozitului restant de vanzarea, in beneficiul sau, a unui teren la un pret subevaluat.

Atac la "marele om politic" Hrebenciuc

Gafaind, cu burta pravalita peste stransoarea curelei, patronul echipei de fotbal FCM Bacau si-a continuat reprezentatia pe terasa, schimbandu-si frecvent tonalitatea, ca un veritabil actor de comedie.
I s-a casunat deodata pe Viorel Hrebenciuc, "eminenta cenusie" a PSD: "Imi aduc aminte ceea ce i-a spus Hrebenciuc in 1995 lui Iacobov: "Ori esti cu Doru, ori esti cu mine". El i-a raspuns: "Sunt cu Doru, fiindca nu vreau sa-l tradez".

Poate ca, daca nu era Iacobov, eram distrus de altcineva, de domnul Hrebenciuc. Iacobov a ramas prietenul meu, desi n-am vorbit cu el din 24 iulie".
Pana in acel moment, Sechelariu il laudase pe Hrebenciuc: "Este cel mai mare om politic al Romaniei, dupa Iliescu".

"N-am stat cu banii sub curca"

Dupa ce s-a cait ca pacatosul in fata preotului, maharul din Bacau si-a amintit de alt fost coleg din PSD. "Ce dialog am avut eu cu Ion Iliescu acum doi ani n-a avut nimeni din clasa politica romaneasca. L-am pus la punct. Ca din ziua aia, cand l-am ponegrit la Cotroceni, Iliescu nu s-a mai luat de mine niciodata. I-am spus ca platesc impozite la stat, "cum sa ma faceti pe mine vataf? Dumneata conduci statul roman dupa ce spune tanti Leana secretara?".

I-am mai spus: "Nu va intreb de ce nu aveti copii. E problema dv. Dar eu am patru copii. Pentru dv., visul cel mare e sa fiti politician. Pentru mine - sa-mi iau un Mercedes. Eu n-am stat cu banii sub curca. Mi-am construit a patra vila.""

Nastase, indragostit de ferma animalelor

Una dintre povestile lui Sechelariu il are ca personaj principal pe fostul premier Adrian Nastase. "In 1993, la Bacau, i-am spus lui Adrian Nastase: "In ziua in care veti avea patru c...e si nu patru case, atunci sa ma chemati si voi veni langa dumneavoastra". M-a captat insa gandirea lui din acea perioada. A facut prima vizita la Selena Bacau cu patru ministri si trei ministri secretari de stat. S-a indragostit de ferma mea de pasari si animale. A fost singurul de-acolo care a fost atent la ce-i spuneam eu. Mi-a zis: "Daca in Romania ar exista doua milioane de oameni ca Sechelariu, am fi ajuns departe". Nastase m-a sustinut in campania electorala, dar nu avea el puterea mare in partid."

"Nu pot fi presedinte transpirat la subsuori"

Iesit din PSD, Sechelariu a semnat condica pentru cateva luni si la PNG-ul lui Gigi Becali. Acum sustine ca, din noiembrie 2004, s-a retras din viata politica. "Sechelariu venea cu tarnacopul, cu fapta, iar poporul il iubea. Ce trebuia facut? Denigrat. Incarligat. D-aia nu vreau sa mai aud de politica. Sunt scarbit. Am lasat totusi unu la suta, fiindca nu e bine sa spui "nu". In urma cu cativa ani am vrut sa conduc Romania, dar am ajuns la concluzia ca nu sunt capabil de asa ceva. Sechelariu nu poate fi sef de stat cu cele 120 de kilograme ale sale si transpirat la subsuori. Un presedinte trebuie sa aiba un aspect ingrijit, sa arate bine, sa stie limbi straine, nu sa curga apele de pe el."

Sechelariu despre...

Traian Basescu. "Are puterea totala. E cel mai puternic om din tara. Il cunosc foarte bine. A stat in Bacau. Am locuit in acelasi cartier. Am fost in aceeasi scoala. Cand dumnealui era ministru, iar eu eram primar, mi-a cerut sa fac drumuri din banii publici. A facut Barladul de ziceai ca-i San Francisco. E curajos, cu personalitate si patimas. Aici e problema lui. Nu e bine sa fii patimas. Sa inteleaga ca oamenii aia de la PNA nu trebuie sa fie marionete, ci sa respecte legea.

Basescu e mai bun de premier. De presedinte e bun Nastase. Am facut o gluma proasta despre actualul presedinte: "Pe vapor, era cabina mica si statea mai mereu vanat in coate". Era primar al Capitalei. Avea o chestie cu familia Sechelariu, ca suntem hoti. Eu doar i-am raspuns. Cred ca s-a suparat foarte tare si, de atunci, ma tine minte. Ma intreb: daca arestul mi se trage de la el?"

Calin Popescu-Tariceanu. "Se pare ca ar fi un liberal. E barbat bine, vorbeste frumos, are educatie si fler politic. Ar trebui sa primeasca un sfat: sa cunoasca oamenii despre care vorbeste. A facut bani multi cu angajati putini. Eu, invers."

Omar Hayssam. "Ma acuza lumea ca sunt pe mana cu el si ca am defrisat padurile Bacaului. Nu-i adevarat. L-am vazut de doua ori, dar n-am avut nicio legatura cu el. Nu m-am bagat in actele lui sa vad ce a facut si nici nu vreau sa repet ca un papagal ce a spus altul."

Marian Oprisan. "Nu e un om cu bani. E paranoic. asta era bun in comunism. Sa moara mama daca nu-i comunist! Pe cuvantul meu de onoare. asta-i tampit. Nu-i sanatos la minte. Era bun de prim-secretar."

Gigi Becali. "Daca m-ar fi ascultat, PNG ar fi luat sapte la suta pe tara. Domnul Gigi n-a vrut sa mearga pe varianta mea. Nu sunt suparat pe el, dar asa e viata.Acolo s-au terminat si aventurile mele politice. Am ramas in relatii bunecu el."


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.