Cinci ambarcatiuni ale organizatiei Greenpeace la bordul carora se aflau 30 de voluntari straini si 6 romani, au intrat ieri pe canalul Dunare-Marea Neagra, pana in fata centralei nucleare de la Cernavoda, purtand bannere prin care cereau oprirea investitiilor.

Inceputa in perioada comunista, constructia centralei nucleare de la Cernavoda a fost reluata in anii '90. Primul reactor, pus in functiune in urma cu aproape 10 ani, furnizeaza circa 10% din necesarul de energie electrica al Romaniei. Potrivit lui Teodor Chirica, director general al Societatii Nationale Nuclear-Electrica, ce administreaza centrala de la Cernavoda, productia de energie a centralei va creste la o cincime din necesarul de electricitate, din 2007 cand se preconizeaza ca va fi dat in folosinta si al doilea reactor.

Centrala nucleara a fost gandita ca functionand cu cinci grupuri, la aceasta ora fiind in discutie crearea unei societati private care sa finanteze si sa opereze cel de-al treilea grup. Prin manifestatia de ieri, ecologistii Greenpeace cer oprirea investitiilor la centrala. Ana-Maria Bogdan, coordonator de proiecte Greenpeace Romania, sustine ca scopul protestului a fost acela de informare a cetatenilor cu privire la riscul pe care producerea energiei atomice il prezinta. "In prezent, 90 de tone de deseuri nucleare sunt produse anual la Cernavoda. Deseurile radioactive, extrem de periculoase, sunt depozitate in cadrul centralei si nimeni nu stie ce se va intampla cu ele in urmatorii 100.000 de ani", spune voluntara Greenpeace.

In locul acestor investitii, spun ecologistii protestatari, Guvernul roman ar trebui sa arate un interes mai mare eficientei energetice si energiilor regenerabile. "Solutiile mai curate" pe care le propun membrii organizatiei reprezinta energia eoliana, solara, biotermala si biomasa. Protestul ecologistilor nu a fost bine primit de politistii din localitate care i-au ridicat si sanctionat pentru ca au protestat fara a avea autorizatie.

Conform Mediafax, surse din cadrul Politiei Cernavoda au declarat ca activistii au intrat cu ambarcatiunile pe canal desi au cerut aprobare pentru a organiza o expozitie de fotografie care avea ca tema combaterea utilizarii energiei nucleare. Ion Silistenu, cercetator la Institutul National de Cercetare in Fizica Atomica si Nuceara "Horia Hulubei", sustine ca avertizarile Greenpeace privind pericolul energiei care se produce la Cernavoda sunt nefondate.

"Este ridicol ceea ce sustine Greenpeace. Chestiunea securitatii este cunoscuta si nu prezinta nici un fel de pericol. Cat despre producerea de energie eoliana, la noi in tara este imposibil. Nu putem avea atatea centrale sa obtinem energie de la vant", a declarat Silisteanu.

Dincolo de "pericolul folosirii" energiei atomice, Greenpeace reclama cantitatea mare de energie electrica produsa pe baza de uraniu pe care o foloseste tara noastra. Aceasta este cu 50 la suta mai multa energie decat media europeana. Actiunea Greenpeace care s-a desfasurat ieri la Cernavoda face parte dintr-un amplu program de instiintare a cetatenilor cu privire la riscurile pe care le aduce producerea energiei atomice. Saptamana trecuta, in Bulgaria, ecologistii au protestat in fata constructiei centralei atomoelectrice de la Belene, iar peste cateva saptamani vor merge in Egipt. A fost aleasa aceasta locatie, spune Ana-Maria Bogdan, pentru ca egiptenii au un potential ridicat pentru energie regenerabila, solara.

Sanctionati de Autoritatea Navala cu 70 de euro

Autoritatea Navala Romana (ANR) i-a amendat cu 70 de euro pe activistii organizatiei Greenpeace care au protestat ieri la Cernavoda. Purtatorul de cuvant al ANR, Mona Paraschiv, a declarat, pentru Mediafax, ca Autoritatea i-a sanctionat pe cei 35 de reprezentanti Greeapeace conform unei Hotarari de Guvern privind stabilirea si solutionarea contraventiilor la normele transportului pe apele nationale navigabile si in porturi. Potrivit sursei citate, reprezentantii Gereenpeace aveau obligatia sa anunte Port Control la intrarea in rada si la plecarea din port si sa respecte dispozitiile inspectorilor Port Control.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.