Majoritatea documentelor remise anchetatorilor de catre Compania Nationala Apele Romane, precum si cele 11 Directii ale Apelor din intreaga tara au scos la iveala o serie de nereguli savarsite de fostul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie, si o parte din functionarii aflati in subordinea sa, ne-au informat surse judiciare, precizand ca nu este exclusa audierea acestuia in perioada imediat urmatoare.

Fostul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie, ar putea fi invitat curand in fata procurorilor anticoruptie pentru a fi interpelat in legatura cu modul in care s-au incredintat contractele de indiguire din zonele afectate de inundatii in luna aprilie a acestui an, ne-au informat surse judiciare. Audierea fostului ministru al Mediului ar putea fi necesara pentru a-i da posibilitatea sa-si spuna parerea fata de acuzatiile care reies din rapoartele intocmite de institutiile beneficiare sau abilitate sa-si dea avizul asupra contractelor de proiectare si executie a lucrarilor de indiguire si care dovedesc modul in care au fost atribuite si efectuate acestea.

Parchetul National Anticoruptie a primit recent cea mai mare parte a rapoartelor referitoare la contractele de proiectare si executare pentru lucrarile de gospodarire a apelor incheiate cu societatile Apa Proiect, Socot, Repcon si Apasco, intocmite de Directiile Apelor Dobrogea, Arges Vedea, Buzau Ialomita, Siret, Prut, Olt, Jiu, Banat, Mures, Crisuri si Somes Tisa, la solicitarea anchetatorilor anticoruptie din data de 18 mai 2005.

Procurorii vor lua in calcul si rezultatul verificarilor scriptice si pe teren efectuate de catre Compania Nationala Apele Romane asupra tuturor obiectivelor de investitii, executate si proiectate in perioada 2000-2004, care stabilesc daca acestea corespund criteriilor de eficienta si standardelor in vigoare.
Amintim ca, in afara acestor verificari, al caror rezultat a fost remis in cea mai mare parte PNA, anchetatorii au solicitat, tot la 18 mai, si avizul MLPAT (Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului) pentru incredintarea directa a contractelor si avizelor tehnico-economice date de Ministerul Mediului si Compania Nationala Apele Romane.

Conflictul de interese

Ancheta PNA in acest caz a demarat la inceputul lunii mai, in urma unei sesizari depuse de Ministerul Mediului, prin care se cerea verificarea modului in care au fost atribuite, prin incredintare directa, contractele de proiectare si executie a lucrarilor de indiguire din zonele afectate de inundatii in luna aprilie 2005, precum si modul in care au fost realizate acestea. In sesizarea cu pricina, ministerul numea societatile Aquaproiect, Socot, Repcon si Apasco.

Dupa audierea directorului Aquaproiect, Liliana Dragan, unde este asociat si sotia fostului ministru al Mediului, Leontina Ilie, procurorii au continuat ancheta cu interpelarea actionarului majoritar al firmei Socot, Eugen Popa, a directorului Repcon SA din Oradea, Mircea Nistreanu, precum si a sotilor Alexandrina si Sterian Marian, cei care controleaza activitatea societatii Apasco din Maneciu. Un alt aspect care ar fi trezit interesul procurorilor ar fi existenta unui posibil conflict de interese, avand in vedere ca Leontina Ilie este actionara la aceasta firma si totodata sotie a ministrului Mediului de-atunci.

Apare si numele lui Iacobov

Surse neoficiale ne-au precizat, insa, ca o alta parte din actiunile societatii ar fi detinute de Corneliu Iacobov. Potrivit acestora, in anul 1999, fostul Institut al Apelor Romane a fost scos la licitatie si cumparat in proportie de 51 la suta de Ion Vranceanu, partener de afaceri al lui Iacobov, restul fiind luat de firma Vradicor, societatea patronata de magnatul Rafo.
Ulterior, pachetul majoritar a fost cesionat firmei Apa Proiect SRL, detinuta de Leontina Ilie, sotia fostului ministru al Mediului, pentru suma de 10 miliarde de lei.

Acest lucru s-a petrecut, potrivit declaratiilor lui Ion Vranceanu, in urma santajarii sale de catre Aurel Constantin Ilie, fostul ministru al Mediului, chemandu-l de mai multe ori la minister pentru a-i spune ca nu va primi nici un contract pe Aquaproiect si va ajunge la faliment in cazul in care nu va accepta. Astfel, Apa Proiect, ce avea ca actionari majoritari pe Leontina Ilie si pe Liliana Dragan, a devenit actionar cu un procent de 90% la Aquaproiect, alte doua procente fiind detinute de firma Distribution Oil SRL Bacau, aflata la un moment dat in proprietatea lui Corneliu Iacobov, iar acum apartinand de RAFO.

"Americanii ne dau baraje gratuite, noi ii refuzam"

Procurorii Sectiei a II-a a PNA au luat in calcul si informatiile publicate, in "Curierul National", sub titlul "Americanii ne dau baraje gratuite, noi ii refuzam", in care faceam cunoscuta oferta firmei americane CHB ITMS. Asa cum am mai scris, inca din 2001, yancheii s-au aratat dispusi sa puna in practica, gratuit, un proiect denumit "Sistem integrat de Managment al apelor in caz de dezastre". Gratuit, americanii au vrut sa indiguiasca toata tara.

Devizul lucrarilor de indiguire a tuturor apelor aflate pe teritoriul tarii era in cuantum de 600 de milioane de dolari, care veneau in Romania printr-un program de credit nerambursabil pus la dispozitie de US Humanitarian Aid... Oferta nu a fost respinsa, dar nici nu a fost acceptata. Intre timp, sub o tacere suspecta, un proiect similar a fost pus la punct de autoritati prin firma subcontractoare Aquaproiect.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.