Departe de a fi doar o problema sociala, problema rromilor este si una politica! Insamantand homofobie si xenofobie, politicienii castiga un mare capital de incredere din partea cetatenilor naivi. Homofobia ii determina pe oameni sa aiba o atitudine respingatoare.

Este un cerc din care nu mai stim sa iesim: rromii marginalizati traiesc de cele mai multe ori in afara comunitatilor, in saracie. Pentru a-si asigura existenta, unii dintre ei comit infractiuni; firesc apoi, ei devin "de temut" pentru "civilizatii” care generalizeaza si eticheteaza: “Rromii fura sau comit infractiuni”.

Cetatenii speriati, devin la randul lor, masa de manevra politica pentru ca "subiectul sigurantei publice" este unul dintre cele mai inseminate. In schimb, solutiile pentru rezolvarea acestei “probleme” sunt absurde si seamana mai degraba cu un meci de ping-pong: recent, presedintele Sarkozy a decis distrugerea taberelor de nomazi din Franta si expulzarea acestora cu cate 300 de Euro in buzunar.

Valeriu Ciolan Nicolae, secretar general al European Roma Grassroots Organisation vorbeste despre cultul stigmatizarii rromilor si daca solutiile pe care le adopta guvernele pentru integrarea unui popor negat, sunt cu adevarat niste solutii.

  • Care este istoria izolarii sociale si a sentimentelor rasiste fata de rromi?, intreaba Garbo.ro.

Exista o multime de autori care au examinat in detaliu dezumanizarea sclavilor (in special a celor afro-americani). Cinci secole de sclavie –au avut ca rezultat inradacinarea ideii ca rromii sunt animale si nu oameni. Lipsa unor politici care sa contravina rasismului asta duce la situatia de acum”, argumenteaza Valeriu Nicolae.

Nu exista numai o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. In primul rand trebuie sa existe o strategie pe termen lung si foarte lung care sa duca la schimbare. Trebuie sa renuntam la discursul polarizat care descrie rromii fie ca sfinti fie ca ucigasi. Rromii care au succes sunt obligati sau accepta asimilarea si disparatia in societatea romaneasca. A fi rrom in acest moment este la fel de dificil cum este sa fii homosexual in Romania. De aici si numarul foarte mare de rromi care se ascund si care faciliteaza in mod indirect vizibilitatea rromilor care corespund stereotipurilor”, spune Valeriu Ciolan Nicolae.

Citeste si:
Cristi Borcea își mai dorește copii! Care este părerea soției sale:...
Cristi Borcea își mai dorește...

Asadar, ne place sa traim in stereotipii, impartind lumea in alb si negru, fara sa facem nimic, e mult mai comod asa.

“Am fost amenintat telefonic de cateva sute de ori ca o sa fiu omarat, mi s-a spart masina si scrijelit pe ea <<tigan imputit>>, am avut mii de postinguri de amenintare ca urmare a celor scrise, am fost batut de studentii –preoti din Craiova pentru ca am protestat impotriva articolului 200, am facut baie in scuipat la meciul Romania –Olanda cand am avut o actiune anti-rasism pe stadion, a trebuit sa ii explic fiului meu ca nu sunt defect genetic si ca nu are de ce sa ii fie rusine ca are sange de tigan… Asta nu inseamna ca vreodata mi-am acuzat prietenii pentru asta sau ca as considera acceptabil orice comentariu rasist la adresa oricui. De asemenea nu inseamna ca imi este teama de cineva numai pentru ca il cred diferit de mine...”, spune Valeriu Ciolan Nicolae.

Citeste si:
Copiii romi din Sibiu au interzis la singurul ștrand din oraș
Copiii romi din Sibiu au...
  • De ce nu isi asuma nimeni responsabilitatea integrarii culturale a rromilor, nici aici in Romania si nici la nivel european?


Pentru ca rromii sunt foarte avantajosi pentru politicieni in pozitia in care sunt. De la saraci si ne-educati se cumpara cel mai usor voturi, in plus rasismul este intodeauna cartea cea mai usoara de jucat cand vine vorba de alegeri. Franta si Italia sunt in acest moment foarte vocale pe problema securitatii rromilor. Franta – tara in care in 2005 au fost cele mai violente iesiri in strada care au dus la pierderi de sute de milioane de euro cu aproape 3000 de masini incendiate, 3000 de arestati, 127 de orase afectate- toate din cauza politicilor inepte de incluziune sociala – si Italia unde Mafia are o cifra de afaceri de 130 de miliarde de euro – o treime din PIB-ul Romaniei dintre care majoritatea vin din drouguri si vanzari de armament
”, spune specialistiul in ceea ce priveste "problematica rroma".

Citeste si:
Iohannis: Trebuie făcute eforturi suplimentare în privința...
Iohannis: Trebuie făcute...

Cititi articolul "De ce nu ii vrea nimeni pe rromi"?, integral pe site-ul Garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.