Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, eveniment comemorativ organizat anual de Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau, în care afirmă că trebuie făcute eforturi suplimentare în privinţa educaţiei referitoare la genocidul romilor.

"În fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi care au fost ucişi în Europa în perioada Holocaustului. Aceştia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura şi intoleranţa ca politici de stat. Rememorarea este o dimensiune fundamentală a vieţii. În România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, aproximativ 11.000 pierzându-şi viaţa. Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria şi să ne asigurăm că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta. În acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importantă ca niciodată", spune Iohannis în mesaj.

El subliniază că, în contextul creat de pandemia de COVID-19, se observă din nou o creştere alarmantă a rasismului, a antisemitismului şi a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online, şi că datoria liderilor politici este de a combate aceste evoluţii, de a condamna public fără ezitare orice afirmaţie care incită la ură.

"De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societăţile împotriva acestor ameninţări", adaugă Iohannis.

Şeful statului arată că România a făcut paşi importanţi în direcţia asumării Holocaustului, a combaterii rasismului şi antisemitismului şi poate fi acum considerată un model regional, în contextul în care, în mai 2021, a fost adoptată Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Aceasta permite o formare mai bună funcţionarilor publici care se ocupă de acest fenomen.

Preşedintele Iohannis mai spune că, la nivel internaţional, România a fost una dintre ţările care a susţinut cu tărie, în 2020, adoptarea de către Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) a unei definiţii de lucru, neobligatorie din punct de vedere juridic, a antiţigănismului/discriminării împotriva romilor, un proiect major al Preşedinţiei germane a IHRA.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Totodată, Klaus Iohannis pledează pentru necesitatea realizării de eforturi suplimentare cu privire la educaţia referitoare la genocidul romilor, arătând că generaţiile tinere trebuie să cunoască adevărul despre acest episod tragic al istoriei europene.

"Trebuie să ne asigurăm că educăm generaţiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are această datorie fundamentală de a se asigura că noile generaţii cunosc şi păstrează viu adevărul. Susţinem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în programele educaţionale, precum şi eforturile destinate protejării ultimilor supravieţuitori. Europa se bazează pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Promovarea diversităţii culturale, religioase şi etnice este cel mai bun mod de a preveni conflictele şi de a construi societăţi democratice paşnice. Ca preşedinte al României, reafirm angajamentul ferm al ţării mele în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice şi condamnarea hotărâtă a oricărui act rasist, combaterea discriminării, antisemitismului, extremismului, precum şi a violenţei rasiale sau etnice", conchide Iohannis. AGERPRES

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.