Intr-un viitor nu prea indepartat o mare parte din teritoriul Romaniei s-ar putea transforma in zone desertice. Conform specialistilor meteorologi, Romania este prima tara europeana situata la nord de paralela 44 care se confrunta la modul serios cu asa numitul fenomen de desertificare.

Exista pericolul ca sudul tarii sa fie ingropat treptat in nisip, Bucurestiul putand deveni prima capitala europeana situata in mijlocul unui mic desert. Cele mai sumbre viziuni si prognoze referitoare la evolutia climei pe glob par sa se adevereasca, specialistii reusind in ultimul veac sa adune date concrete despre modul in care va arata lumea in urmatorii 100 de ani. Daca la nivel global situatia a fost discutata si analizata pe toate fetele, majoritatea oamenilor de stiinta cazand de acord asupra faptului ca Pamantul se "incalzeste", efectul de sera fiind se pare principalul vinovat, la nivel national datele facute publice de Administratia Nationala de Meteorologie sunt de natura sa traga un semnal in plus de alarma.

Teritoriul national este afectat, intr-un grad mai mare sau mai mic, de secete frecvente, pe perioade tot mai lungi si in ani consecutivi. Consecinte directe? Milioane de hectare de culturi agricole distruse sistematic, cantitati tot mai mici de apa in sol si, cel mai grav, aparitia fenomenului de desertificare. "Datele climatice din ultimul secol evidentiaza o incalzire treptata a atmosferei si o reducere semnificativa a cantitatilor de precipitatii, elemente considerate nocive pentru culturile agricole, precum si pentru utilizarea resurselor de apa.

Conform datelor meteorologice, analizate pe o perioada de 40 de ani, respectiv 1961-2000, se evidentiaza faptul ca zonele cele mai vulnerabile la fenomenul de seceta agricola extrema sunt cele sudice si sud-estice, indeosebi sudul Olteniei, Munteniei si al Moldovei, Baragan si Dobrogea", explica Elena Mateescu (foto medalion), seful Departamentului Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

Teritoriul cu o desertificare intensa si un risc mare de seceta include toata Campia Romana, sudul Moldovei, in lungul raului Prut pana in orasul Iasi, Podisul Dobrogei, Delta Dunarii si intr-un procent mai mic Campia Vestica. Zona afectata de seceta este si mai mare, ea acoperind intregul fond arabil al Romaniei, iar zonele atacate deja de degradarea solului acopera jumatate din teritoriul national. Meteorologii sunt categorici: Romania este prima tara europeana situata la nord de paralela 44 confruntata la modul serios cu fenomenul de desertificare.

Cauzele care au dus la aceasta situatie in Romania sunt schimbarile curente de clima, degradarea continua a solului datorita unor practici necorespunzatoare, taierea intr-un mod haotic a padurilor etc. inregistrarile meteorologice efectuate pe o perioada mai mare de 100 de ani arata o tendinta evidenta de desertificare pe o suprafata de 3 milioane de hectare in Dobrogea, estul Munteniei si Sudul Moldovei. in situatia in care fenomenul nu va cunoaste o ameliorare semnificativa, in urmatorii 100 de ani Bucurestiul ar putea fi pozitionat in mijlocul unui mic desert.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.