Primul act de identitate care se elibereaza la 14 ani va fi valabil numai 4 ani, dupa care va fi preschimbat, potrivit unei ordonante de urgenta. Decizia este motivata de modificarile somatice intervenite si de obtinerea unor noi drepturi cetatenesti. Romanii de 18-25 de ani isi vor schimba buletinul dupa 7 ani. Cartile de identitate eliberate dupa 25 de ani au valabilitate 10 ani, iar dupa 55 de ani, documentul are termen de valabilitate permanent.

Cei care gazduiesc pe cineva timp de 15 zile neintrerupt au obligatia sa anunte politia sau serviciul de evidenta a populatiei. In acelasi timp, "musafirii" care locuiesc mai mult de 15 zile la o alta adresa decat cea de domiciliu sunt obligati sa ceara serviciului de evidenta a populatiei inscrierea in buletin a mentiunii de stabilire a resedintei.
Ordonanta introduce principiul domiciliului efectiv, oferind posibilitatea oricarui cetatean sa-si stabileasca domiciul acolo unde locuieste statornic, chiar si in absenta unui document de spatiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.