Loviti de inundatii, romanii ar putea scapa de scumpiri la energie si gaze in acest an. Desi s-au angajat fata de FMI sa mai creasca preturile la gaze si energia termica in toamna acestui an, autoritatile romane vor sa lase scumpirile pentru la anu‘. Motivul: romanii au fost loviti de furia apelor, care i-a lasat fara case. Oricum, acordul cu FMI este inghetat, sustin surse guvernamentale, considerand ca amanarea cu cateva luni a cresterii preturilor la utilitati "nu va fi o problema".

Presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare - FEPAIUS afirma ca, in urma discutiilor purtate cu reprezentantii FMI, acestia au declarat ca sunt dispusi sa reia discutia cu Guvernul privind pretul la energie si gaze. Preturile majorate la utilitati depasesc in acest moment nivelul celor din unele tari din UE si conduc la diminuarea profitabilitatii societatilor din industria textila, le-a spus Grapini reprezentantilor FMI. Conducerea autoritatilor de reglementare exclude o revenire asupra preturilor la utilitati, dar agreeaza o stagnare a acestora.

Curentul electric nu se va mai scumpi in acest an, da asigurari Nicolae Opris, presedintele Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Iar cresterea de preturi, planificata pentru ianuarie 2006 nu va fi una substantiala, ANRE urmand sa tina cont de efectul productiei suplimentare de energie electrica ieftina in hidrocentrale, in urma ploilor abundente. Si pretul de referinta la energia termica va ramane neschimbat in acest an, presedintele ANRE estimand ca nu va fi o crestere a acestuia in toamna, asa cum s-a stabilit initial.

De la 1 octombrie, potrivit angajamentului fata de FMI, gazele ar trebui sa se scumpeasca, insa autoritatea in domeniu face tot posibilul sa amane momentul. Daca romanii nu vor mai scoate bani in plus pentru plata facturilor la utilitati in acest an, la 1 ianuarie 2006 preturile la energie si gaze vor creste cu siguranta, pe parcursul anului viitor fiind programate mai multe runde de scumpiri.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.