Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a primit informari din partea CIA si FBI privind astfel de posibile afaceri. Printre acestea, cel mai probabil se afla RAFO Onesti si alte afaceri derulate de Omar Hayssam.

Romania si Italia au incheiat cel de-al doilea program de pregatire in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor, actiune ce-a avut ca scop intarirea capacitatii institutiilor romanesti implicate in supravegherea, identificarea, urmarirea penala si judecarea cazurilor de spalare de bani.

Programul, derulat in perioada noiembrie 2003 - iulie 2005, a fost finantat de Uniunea Europeana, prin programul Phare, cu un milion de euro, fiind sprijinit financiar de Guvernul Romaniei cu aproximativ 50.000 de euro, a declarat ieri Iulian Dragomir, presedintele ONPCSB. Unul dintre obiectivele acestui proiect a fost instruirea personalului Oficiului in vederea detectarii si analizei tranzactiilor suspecte. In perioada noiembrie 2003 - iulie 2005 au fost organizate 72 de sesiuni de instruire, la care au participat aproximativ sase sute de specialisti, a adaugat Iulian Dragomir.

Ca rezultat al demersurilor ONPCSB, Parlamentul Romaniei a adoptat, la data de 30 iunie 2005, Proiectul de lege pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului. Acest act normativ a fost promulgat de Presedintie prin Decretul nr. 616 din 12 iulie 2005.

Suspiciuni de terorism pe teritoriul Romaniei

Printre succesele inregistrate de ONPCSB in ultima vreme se numara o foarte interesanta colaborare cu serviciile secrete americane, dintre care presedintele Iulian Dragomir a mentionat Central Intelligence Agency si Federal Bureau of Investigations. Aceste entitati au remis Oficiului pana in prezent un numar de 11 cazuri privind spalarea de bani pentru finantarea terorismului, ONPCSB continuand analizarea a doua dintre acestea, care au implicatii pe teritoriul tarii noastre. Desi Iulian Dragomir n-a nominalizat afacerile murdare despre care-ar fi vorba, RAFO Onesti si activitatile desfasurate de Omar Hayssam sunt cele mai probabile.

Un alt rezultat al Proiectului de Twinning este imbunatatirea schimbului de informatii si experienta cu Unitati de Informatii Financiare (FIU) similare, in special din Italia, Austria, Spania, Olanda si Franta. De asemenea, largirea contactelor la nivel international si identificarea unor canale de comunicatie sigure pentru schimbul de informatii prin activitatea ca utilizator la sistemul securizat FIU.NET. Pana in prezent au fost transmise catre FIU-uri din strainatate un numar de 134 de de cereri de informatii, primindu-se 44 de cereri de informatii din partea altor FIU-uri.

Rezultate in cifre si fapte

In prima jumatate a acestui an, ONPCSB a primit un numar 6096 de rapoarte (2.076.631 de operatiuni) privind depuneri si retrageri in numerar mai mari de 10.000 de euro, din parteaa bancilor si altor institutii. 181.900 de operatiuni au fost efectuate de persoane fizice, iar 1.894.731 de persoane juridice, sumele ridicandu-se la un total de 15.291 milioane de euro. In cadrul Proiectului de Twinning a mai fost actualizat Ghidul de Tranzactii Suspecte si transmiterea acestuia la scara nationala, prin organizarea unei campanii de instruire in principalele orase ale tarii: Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov si Craiova.

In aceeasi perioada, ONPCSB a intocmit 131 de rapoarte dupa informatii aparute in presa, dintr-un total de 1754 de rapoarte realizate, propunand suspendarea a 77 de operatiuni suspecte de spalare de bani sau operatiuni conexe acestei infractiuni. Valoarea blocata se ridica la peste 212,3 miliarde de lei, echivalentul a aproape sase milioane de euro.

Din totalul informatiilor inaintate Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetului National Anticoruptie a rezultat ca fiind reciclata in sesizarile transmise peste 246 de milioane de euro. Principalele infractiuni generatoare de bani murdari au fost: inselaciunea, evaziunea fiscala, crima organizata, bancruta frauduloasa, folosirea bunurilor sau a creditului societatii intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul propriu si coruptia. Cetatenia persoanelor suspecte cu pondere ridicata este dominata de romani (cu un procent de 52%), chinezi (16%) si turci (7%).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.