Potrivit reprezentantilor ARPIM, masura CNAS va afecta mai ales pacientii care sunt nevoiti sa ramana pe aceeasi schema de tratament, care vor fi obligati la o coplata pentru medicamentele prescrise pe reteta. Astfel, contributia pacientilor pentru achizitionarea medicamentelor compensate poate fi, in anumite cazuri, de noua ori mai mare decat in prezent.

"Daca noul contract cadru va fi aprobat de guvern, compensarea CNAS, care este in prezent de aproximativ 50% din pretul medicamentelor, va fi redusa atat de mult, incat unii pacienti vor fi nevoiti sa plateasca aproape intreg pretul medicamentului", a explicat vicepresedintele ARPIM, Sorin Popescu. Odata cu introducerea noului mecanism de compensare, pacientii vor avea doua optiuni: fie vor plati mai mult pentru medicamentele compensate, fie vor fi trecuti pe tratamentele compensate de CNAS, acestea fiind in general cele introduse in practica in urma cu 30 de ani.

  • Peste 70% dintre pacientii cu boli cronice, afecati de noua masura
Potrivit ARPIM, peste 70% dintre cei opt milioane de pacienti cu boli cronice vor fi afectati de masura de reducere a compensarii, iar urmare a aplicarii acestei masuri, medicamentele inovatoare nu vor mai intra in Romania. Potrivit proiectului de contract cadru al CNAS, schema de compensare a medicamentelor ar urma sa fie schimbata, de la referentierea pe generic (denumire comuna internationala a substantei continuta de medicamente), la referentierea pe clasa terapeutica, ceea ce inseamna ca CNAS va compensa medicamentele cele mai ieftine dintr-o clasa terapeutica.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Prodcatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), data de 1 aprilie este una extrem de importanta pentru pacienti si pentru accesul lor la medicamente. "Guvernul, prin CNAS, doreste modificarea sistemului de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic la cea pe clasa terapeutica. Astfel, Romania va face un pas inapoi, ajungand la nivelul tratamentului din urma cu 30 de ani", a declarat, joi, directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

Cei mai afectati vor fi pacientii cu urmatoarele patologii
: bolile cardiovasculare, unde pentru medicamentele cele mai folosite pacientii vor trebui sa scoata din buzunar de noua ori mai multi bani, ulcerul si reumatismul, pentru care vor plati de opt ori mai multi bani, potrivit unei estimari a Asociatiei facuta luand in calcul cele mai folosite 400 de medicamente, relateaza NewsIn.

In prezent, introducerea mecanismului de clawback si schimbarea modului de compensare a medicamentelor risca sa destabilizeze sistemul sanitar. ARPIM cere ca aceste masuri de constrangere sa fie ajustate astfel incat sistemul sa poata fi viabil. Intre timp, exportul paralel al medicamentelor a ajuns, in ultimele sase luni, la 100 de milioane de euro, din cauza adoptarii in Romania a celui mai mic pret european pentru medicamente, mai spun reprezentantii ARPIM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.