Elevii vor da la sfarsitul gimnaziului un nou examen national, care va cuprinde o proba practica de utilizare a computerului si doua probe scrise, una transcurriculara, in domeniul materiilor stiintifice, si una in domeniul materiilor umaniste, care vor inlocui probele de matematica si romana.
Potrivit proiectului noii legi a educatiei, prezentat astazi de catre ministrul Daniel Funeriu, notele de la aceste doua probe si portofoliul educational vor reprezenta 70% din calificativul pe care un elev il va avea la sfarsitul gimnaziului. La liceele cu un numar mai mare de inscrieri decat cel de locuri, se prevede organizarea unui examen de selectie programat in functie de specificul unitatii de invatamant.

Ministrul a explicat ca portofoliul educational va fi necesar la fiecare materie, dand exemplul portofoliului la istorie, care va fi constituit din nota propriu-zisa, o remarca scrisa a profesorului despre elev si elemente de evaluare standardizata (cum se descura elevul cu cronologia istorica, care este cantitatea de informatie care o detine, cum foloseste metodologia istorica si care este calitatea expresiei).

Ministrul Daniel Funeriu a mai spus ca noua lege prevede trecerea la noua clase de gimnaziu, care se va face in timp, ideea principala fiind aceea de a tine elevul in scoala pana aproape de varsta de 16 ani si de a reduce abandonul scolar, care este in jur de 20% dupa terminarea gimnaziului.

Potrivit ministrului, trecerea ar putea avea loc peste doi ani, astfel ca elevii care sunt anul acesta in clasa a cincea sa stea in gimnaziu pana in clasa a noua.

Tot noua lege a educatiei prevede reducerea curriculei, in sensul ca profesorul sa poata acoperi materia in 75% din orele pe care le are la dispozitie, iar restul timpului sa il foloseasca dupa bunul plac. Astfel, daca are o clasa cu elevi slabi profesorul va face invatamant remedial, iar daca are o clasa cu elevi buni va face invatamant de performanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.