Patru romani si o pensionara italianca au tinut 20 de batrani, cu varste cuprinse intre 70 si 95 de ani, intr-un azil clandestin de la periferia Romei, numit "Villa Elisa", in care batranii erau infometati, sedati si legati de pat cu lanturi si corzi, informeaza ziarele italiene. Singura "vina" a batranilor, care plateau 1.000 de euro pe luna pentru "a fi ingrijiti," era ca sufereau de Alzheimer. "Azilul ororii" era administrat de o batranica de 69 de ani care colabora cu patru romani, dintre care doi nu aveau permis de sedere in Italia. Pensionara si romanii au fost arestati saptamana trecuta de carabinierii italieni, care au intrat in inima noptii "in infernul de la portile Romei." "Era ca si cum am fi cazut intr-un infern, intr-un loc plin de durere si umilinta," a povestit un carabinier.

Cand au dat buzna in azil, carabinierilor le-a fost greu sa creada ca sarmanii batrani chinuiti si umiliti erau fiinte umane. "Priviri triste si pierdute in gol. Chipuri marcate de teama si suferinte si in inima, o singura speranta: cosmarul sa se termine cat mai repede posibil", comenteaza un ziar italian. In "azilul ororii", batranii erau tinuti intr-o mizerie de nedescris, iar cand erau hraniti primeau alimente alterate. Politistii italieni au gasit excremente de pisica si piese auto in acelasi loc in care erau depozitate carne si legume expirate. Cercetarile au demonstrat ca batranilor le erau administrate diverse medicamente, intre care si sedative, de un personal care nu avea pregatirea medicala necesara. Cosmarul nu se incheia, insa, aici: intr-o camaruta ingusta, fara baie si ferestre, pe doua paturi, carabinierii au gasit sase batrani, toti legati si sedati, imobilizati in asternuturi murdare. Rudele nici nu-si puteau imagina prin ce treceau cei 20. in cursul vizitelor, ii gaseau aproape totdeauna spalati si parfumati, in frumoasa gradina de la Villa Elisa sau in salonul de primire.

Un singur batran a reusit sa-i arate fiului sau ranile de cand fusese legat si astfel au fost alertati carabinierii. Cele mai multe familii au ales azilul "Villa Elisa" (care functiona de cativa ani) datorita cotizatiei de 1.000 de euro pe luna, o suma modesta in comparatie cu preturile altor ospicii, care nu coboara sub 1.500 euro/luna. Doi dintre cei 20 de batrani se afla acum in stare grava la un spital din Roma, iar ceilalti 18 sunt ingrijiti de familiile lor. Cei cinci inculpati sunt in arest, fiind acuzati de sechestrare de persoane, rele tratamente si exercitare abuziva a profesiei sanitare. Inchisorile "Rebibbia" si "Regina Coeli", unde au fost dusi cei cinci, par un hotel de cinci stele in comparatie cu azilul "Villa Elisa."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.