Multi dintre cei care au „votat” la alegerile din noiembrie 2004 erau de multa vreme plecati la munca in strainatate.

Doisprezece locuitori ai comunei vrancene Ploscuteni, in frunte cu un consilier local PSD, au fost condamnati de Judecatoria Adjud pentru ca au votat de doua sau mai multe ori la alegerile generale din 28 noiembrie 2004. Potrivit celor declarate de magistrati, condamnatii - patru femei si opt barbati, au primit, fiecare, amenzi penale cuprinse intre sase si 10 milioane de lei, in vreme ce doi turisti electorali au fost condamnati la sase luni de inchisoare si le-a fost interzis dreptul la vot.

Cea mai mare amenda a fost aplicata consilierului PSD Liviu Tancau, respectiv 10 milioane de lei. Acesta ne-a spus ca a votat "din greseala" de doua ori. "Am facut o greseala, sa-mi fie invatare de minte. Am votat doar de doua ori si acum suport consecintele. Normal ca am votat cu PSD!", ne-a spus pesedistul Liviu Tancau.

Consilierul local nu a fost suspendat pentru fapta sa, mai ales ca este coleg de partid cu primarul comunei, Stefan Solomon, iar in aceasta poveste sunt implicati mai multi salariati din primarie. Edilul a spus ca cei mai multi alegatori condamnati pentru turism electoral "fac parte din patura saraca a localitatii". La ancheta, condamnatii au declarat ca au fost luati de necunoscuti cu masina si transportati in localitatile vecine, unde au votat din nou.

Emigratii au votat acasa

Edilul din Ploscuteni nu stie cine i-ar fi pus pe oameni sa voteze de mai multe ori. Liviu Tancau spune ca nu a atacat hotararea Judecatoriei Adjud deoarece si-a recunoscut fapta la ancheta. La Ploscuteni, unde s-au intamplat cele mai multe agresiuni in timpul alegerilor, inclusiv fata de jurnalisti, multe persoane plecate in strainatate s-au trezit ca au votat acasa. Inainte de alegeri, in comuna a fost intocmita, de catre seful de post, agentul principal Paul Mihai Rusu si secretarul primariei, Iulian Iancu, o lista cu consatenii plecati la lucru in strainatate, in vederea constituirii unei baze de date cu vrancenii care au emigrat, dar care nu au fost radiati de pe listele electorale.

Asa se face ca Nausica Mihaela Baciu, o tanara in varsta de 26 de ani, care se afla la studii in Franta, a aflat ca a votat la sectia de votare nr. 238 Ploscuteni, unde se afla pe listele permanente, desi a declarat ca a votat si la Ambasada Romaniei de la Paris. In Ploscuteni, potrivit numaratorii finale a BEJ, la presedintie, candidatul PSD Adrian Nastase a luat nu mai putin de 1.056 de voturi, in vreme ce Traian Basescu a primit 193 de voturi. Presedintele Sectiei de votare nr. 238 din satul Argea, unde deputatul liberal Nini Sapunaru a fost la un pas de a fi batut, a fost Maricela Iancu, sotia secretarului Primariei Ploscuteni. Reprezentantii locali ai Aliantei D.A. au depus plangere impotriva acesteia, insa nu se mai stie nimic despre dosarul respectiv.

Vrancenii au antecedente

Judecatorii vranceni au condamnat in luna mai primul locuitor al judetului acuzat de "turism electoral".
Este vorba despre Stefan Milanovici (55 ani), angajat al Primariei din comuna Carligele, acuzat ca si-a exercitat dreptul de vot de doua sau mai multe ori. Un alt pesedist a fost condamnat penal, dupa ce a votat in locul mai multor alegatori plecati in strainatate. Neculai Pintea (75 ani), reprezentantul PSD la sectia de votare 306 Colacu, comuna Valea Sarii, a fost gasit vinovat de faptul ca a votat de mai multe ori. Instanta l-a condamnat la un an inchisoare cu suspendare si la plata a 20 de milioane de lei amenda.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.