Crescatorii de porci cer o taxa vamala de 45% la importurile de carne. Procesatorii, care se alimenteaza cu carne in special din import, spun ca 5% ar fi suficient. Taxa vamala inseamna cresterea preturilor la mezeluri. Carnea de porc din import ar putea avea o taxa vamala unica de 20%, aceasta fiind varianta actuala de lucru din Ministerul Agriculturii, potrivit unor surse din cadrul institutiei. Varianta nu-i multumeste nici pe crescatorii autohtoni de porci, nici pe procesatorii de carne.

Ultimii spun ca producatorii au facut lobby la minister pentru a se taxa cu 45% toate importurile de carne. Varianta in care "mezelarii", reuniti in Asociatia Romana a Carnii (ARC), spun ca pretul final al preparatelor va creste cu 30%, pentru ca ei sint obligati sa importe carnea, din moment ce piata interna nu acopera necesarul de consum. ARC ar accepta o taxa vamala de 5%.

De cealalta parte, producatorii, reuniti in Patronatul Carnii de Porc, spun ca procesatorii refuza sa le cumpere carnea si apeleaza de ani de zile la importuri, care sint mai ieftine, ceea ce distruge productia autohtona. Liberalul Gheorghe Caruz, reprezentantul crescatorilor, spune ca, in 15 ani, numarul de porci a scazut de la 14 la 5 milioane. Tocmai de aceea, ei cer o taxa de 45%, chiar daca au capatat deja in februarie o marire a subventiei. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ne-a declarat ca deocamdata nu a fost luata nici o decizie de impunere a unei taxe vamale, pentru ca "altele sint prioritatile", iar problema va fi "discutata si cu unii, si cu altii".