O noua disputa intre cele doua culte a izbucnit pe tema unui album intitulat "Biserici de lemn din Maramures" care urmeaza a fi tiparit de o editura din Baia Mare. Greco-catolicii sustin ca majoritatea bisericilor care apar in album apartin cultului lor si au fost construite cu sprijin financiar de la Vatican. Episcopia Greco-Catolica a Maramuresului a trimis o adresa editurii care urmeaza sa publice albumul si Ministerului Culturii, care l-a finantat cu trei miliarde de lei. Greco-catolicii se declara total impotriva tiparirii acestuia.

"Noi credem ca publicarea albumului reprezinta un act de injustitie din partea autoritatilor impotriva Bisericii Greco-Catolice", se arata in acea adresa. Scrisoarea trimisa ministerului contine si o anexa in care sunt trecute 43 de lacase de cult, construite dupa 1700, care au fost proprietatea Bisericii Unite cu Roma. Episcopul greco-catolic al Maramuresului, Ion Sisestean, crede ca publicarea acestui album este o diversiune a prelatilor ortodocsi in care a fost atras si Ministerul Cultelor.

"Mi s-ar fi parut corect ca sa se mentioneze carui cult apartin acele biserici prezentate din album", a declarat ierarhul greco-catolic. Directorul Muzeului Judetean Maramures, Grigore Man, considera insa ca este vorba de o rafuiala pe fondul retrocedarii bisericilor. Acesta a afirmat ca alegerea fotografiilor s-a facut pe baza valorii istorice a fiecarui monument in parte, fara a se tine seama de trecutul religios.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.