In jur de 29% dintre romancele casatorite au fost agresate fizic, verbal sau sexual de catre un partener, arata un studiu al Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA). "Sintem in mileniul trei si inca femeile sint expuse discriminarii, chiar si cele din tarile destul de dezvoltate. Situatia cea mai dramatica ramine cea din Asia Mica si Africa", ne-a declarat Stela Serghiuta, coordonator programe UNFPA Romania. Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie a lansat acest studiu cu ocazia Zilei Mondiale a Populatiei care se sarbatoreste astazi.

In guvern, trei femei detin functia de ministru

In tara noastra aproape jumatate dintre femei au fost agresate verbal, una dintre trei a fost abuzata fizic, iar o femeie din 13 a fost fortata cel putin o data in viata sa aiba contact sexual impotriva vointei sale, cel mai adesea agresorul fiind partenerul intim, se arata in UNFPA. Femeile care traiesc alaturi de parteneri violenti intimpina dificultati in a se proteja de o sarcina nedorita sau de o infectie cu transmitere sexuala, inclusiv de infectarea cu HIV.

Reprezentantul UNFPA sustine ca aceste lucruri se intimpla si pentru ca femeile nu-si cunosc propriile drepturi. Statisticile arata ca functiile de conducere in aparatul executiv apartin aproape in totalitate barbatilor. In Guvernul Tariceanu, din 15 ministere si 25 de ministri, trei ministere sint incredintate femeilor (12%). Din totalul de 60 de secretari de stat, numai opt sint femei (13,3%).

Comisie speciala pentru numararea populatiei

Tendintele demografice si implicatiile acestora asupra dezvoltarii Romaniei vor fi analizate de Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare. Guvernul a aprobat, la sfirsitul saptaminii trecute, infiintarea acestei comisii care va functiona ca organism consultativ, aflat in subordinea directa a primului-ministru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.