Sergiu Nicolaescu, audiat de procurorii militariSenatorul PSD Sergiu Nicolaescu, membru in fostul Consiliu al Frontului Salvarii Nationale, a fost audiat ieri de procurorii de la Parchetul Militar in dosarul Revolutiei din Decembrie 1989. El considera ciudata si tardiva redeschiderea dosarului dupa 15 ani de la evenimente, dar demersul procurorilor este necesar, din respect pentru rudele celor disparuti. Totusi, dupa atat timp, Nicolaescu nu crede ca se mai poate face lumina in acest caz.

Senatorul Sergiu Nicolaescu a sosit ieri, la ora 9.00, pentru a da declaratii in calitate de martor despre evenimentele din Decembrie 1989. Dupa doua ore si jumatate de audieri, cunoscutul regizor a declarat ca se va mai prezenta la Parchet pentru a da o declaratie scrisa in legatura cu Revolutia. "Comisarul Moldovan" a parut frustrat de faptul ca nu-si mai poate aduce aminte exact firul evenimentelor:

"Este ciudat sa-ti aduci aminte dupa 15 ani ca exista morti, dar ca nu mai tii minte anumite detalii. Din pacate, rudele nu vor afla niciodata care este adevarul despre acele evenimente". El a mai mentionat ca timp de sase ani a cercetat pe cont propriu acest dosar si a facut un raport pe care l-a inaintat Senatului. Din acest raport, a trimis trei exemplare si procurorilor care se ocupa cu cercetarea dosarului Revolutiei, prin urmare toate concluziile sale se afla deja la anchetatori.

Cu toate acestea, el considera ciudata si tardiva redeschiderea dosarului dupa 15 ani de la evenimente, dar demersul procurorilor este necesar, din respect pentru rudele celor disparuti. Totusi, dupa atat timp, Nicolaescu nu crede ca se mai poate face lumina in acest caz.

Nu a fost lovitura de stat

Senatorul considera ca in 1989 a fost o revolutie, si nu o lovitura de stat, intrucat a dus la o schimbare a regimului. "O lovitura de stat inseamna schimbarea puterii in cadrul aceluiasi regim. Or, in 1989 a avut loc o schimbare a intregii structuri". El a mai adaugat ca lupta pentru putere ce a urmat revolutiei reprezinta insa un cu totul alt capitol, ce ar merita cercetat separat. Sergiu Nicolaescu a apreciat ca in acele momente nu exista nici o autoritate, atat Securitatea cat si Partidul Comunist nemaiexistand. "Se actiona conform unor ordine ce nu puteau fi controlate. Armata era o forta, nu o autoritate, si a facut multe greseli. Nici Ministerul de Interne nu a actionat deschis."

Sergiu Nicolaescu si-a exprimat convingerea ca au existat si teroristi care au tras in Decembrie '89, dar totusi 80 la suta dintre cazurile in care s-a tras au fost niste greseli. Senatorul a dezvaluit ca ordinul ca armata sa se deplaseze la Baneasa a venit de la Victor Athanasie Stanculescu. Intrebat de prietenia sa cu acesta, el a parut stanjenit, lasand sa se inteleaga ca nu este tocmai mandru de acest lucru, si afirmand ca sunt doar cunostinte.

Dosar redeschis la cerere

In acest caz, la 1 martie generalul in rezerva Victor Athanasie Stanculescu a fost pus oficial sub acuzare pentru complicitate si instigare la omor si instigare la vatamare corporala. In dosar au mai fost audiati fostul sef al statului, Ion Iliescu, generalul (r) Iulian Vlad, fost sef al Departamentului Securitatii Statului, Virgil Magureanu, fost sef al Serviciului Roman de Informatii, Dumitru Mazilu, vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, senatorul Mihai Lupoi, membru in fostul CFSN, dar si politologul Silviu Brucan, de asemenea membru al CFSN.

Cercetarile in acest caz au fost reluate dupa ce la sfarsitul anului trecut membri ai Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti au avut o intalnire cu conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, careia i-a solicitat reexaminarea unor dosare privind Revolutia din '89, cauze care nu au fost inaintate instantelor. In legatura cu aceasta intalnire, Ministerul Public informa ca Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti a depus si o cerere in acest sens la Sectia Parchetelor Militare, precum si doua casete inregistrate in timpul revolutiei, in Capitala.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.