Primele doze de vaccin contra virusului A/H1N1, produs de Institutul Cantacuzino din Capitala, vor fi transportate astazi, sub paza, in zonele de focar din tara.

Agentia Nationala a Medicamentului a avizat vaccinul pentru gripa noua produs de Institutul ''Cantacuzino'', motiv pentru care el va incepe sa fie distribuit, din 26 noiembrie, primele transporturi fiind dirijate catre Bucuresti si judete din Moldova, informeaza Agerpres.

Primele persoane care vor fi imunizate cu vaccinul Antigrip, realizat de Institutul "Cantacuzino'', vor fi elevii din scolile si liceele oraselor unde exista focare - Iasi si Bucuresti.

De asemenea, va fi vaccinat personalul medico-sanitar, personalul angajat in cadrul Politiei de Frontiera de la granita cu Ucraina si locuitorii din satele aflate in acea zona.


"Este un vaccin sigur"

Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a primit toate aprobarile de la Agentia Nationala a Medicamentului si a fost testat conform standardelor internationale, ne asigura Ministerul Sanatatii. In ceea ce priveste reactiile secundare inscrise pe prospect, acestea sunt similare celor ale vaccinului contra gripei sezoniere, adica roseata la locul injectarii, usoare stari febrile si, la persoanele sensibile, alergii minore.

Vaccinul impotriva virusului A/H1N1 nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizandu-se in cadru organizat, ca masura suplimentara de protectie pentru ca "vaccinul sa ajunga intr-adevar la grupele tinta, numai astfel putandu-se limita, in realitate, numarul de imbolnaviri", potrivit MS.

La randul lor, medicii sustin ca nu exista motive de ingrijorare legate de administrarea vaccinului produs la Cantacuzino. Modul de producere a vaccinului impotriva A(H1N1) este similar cu cel pentru gripa de sezon, iar reactiile adverse care pot aparea sunt aceleasi cu cele date de vaccinul sezonier, respectiv roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile si alergii minore in cazul persoanelor sensibile.

"Este testat si cat se poate de sigur", a declarat Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat de Adevarul.

Adrian Streinu-Cercel se va vaccina contra gripei porcine, pentru a incuraja populatia

"Vaccinul pandemic este asemanator celui sezonier. Oamenii nu au motive sa refuze vaccinarea", a completat dr Adriana Pistol, directorul Centrului de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile.

Boc: Am primit asigurari ca efectele secundare ale vaccinului AH1N1 de la Cantacuzino sunt reduse

Premierul Emil Boc a primit asigurari de la specialistii Ministerului Sanatatii ca efectele secundare ale vaccinului impotriva gripei AH1N1 produs la Institutul Cantacuzino sunt mai reduse decat cele ale vaccinului impotriva gripei sezoniere, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, citat de NewsIn.

"Premierul a primit asigurari ca efectele secundare sunt mai reduse chiar decat cele pe care le are vaccinul pentru gripa sezoniera", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.