Gheorghe Dinica, "Robert de Niro al Romaniei", actorul care si-a incantat compatriotii "portretizandu-i pe politicieni si aparandu-i pe tigani", era apreciat pentru modestia sa si pentru refuzul de a-l lauda pe Ceausescu, asa cum alti artisti au facut-o, scrie NY Times, preluand o analiza AP.
Gheorghe Dinica a debutat in cinematografie, cu rolul din adaptarea "Strainului" lui Camus, in 1963. De atunci, a aparut in zeci de piese de teatru si filme romanesti sau straine, chiar pana la moartea sa, la 75 de ani. In 2007, a jucat in filmul lui Francis Ford Coppola "Tinerete fara tinerete", iar in 2005 a performat alaturi de Alain Delon, in ''L'Homme Press'', dar a spus deseori ca nu il tenteaza un rol in filmele americane, aminteste New York Times, potrivit NewsIn.

"Nu sunt Robert de Niro. Sunt din Romania", obisnuia sa spuna, ludic, Dinica, dar, asa cum noteaza jurnalistii americani, a fost supranumit "De Niro al Romaniei", data fiind asemanarea cu actorul american.

Romanii l-au admirat pentru vastul sau repertoriu de film, teatru si muzica, dar si pentru modestia si umorul lui si mai ales pentru refuzul de a-i aduce omagii dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, intr-o epoca in care alti artisti romini au ales sa o faca. "Am fost norocos ca fata mea nu arata atat de bine la televiziune", spunea Dinica.

Dinica ii surprindea adeseori pe romani prin aparitiile lui spontane pe scenele restaurantelor bucurestene, unde canta, muzica fiind una dintre marile lui pasiuni.

New York Times ii citeaza pe Marcel Iures, "un alt mare actor roman", care povesteste ca, alaturi de Dinica, " a jucat si a ras. A fost un inger toata viata lui" si pe actorul Florin Zamfirescu, care aminteste ca Dinica ca era iubit pretutindeni, iar pe scena era "ca un peste in apa".

Gheorghe Dinica a jucat comedie si drama cu acelasi aplomb si a devenit renumit pentru rolul din piesa "Take, Ianke si Cadar", o piesa scrisa in 1933 de Victor Ion Popa, mai aminteste NewYork Times, amintind si ca, in ultimii doi ani, Dinica a jucat in "Ragina" si "Inima de tiganca", "doua telenovele despre tigani, o minoritate din Europa de Est care se confrunta cu o larga discriminare. Sunt cunoscuti si sub numele de romi".

Actorul Gheorghe Dinica a incetat din viata, marti, in jurul orei 13, dupa 20 de zile de internare la sectia de terapie intensiva a Spitalului de Urgenta "Floreasca" din Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.