Costurile prestatiilor de asigurari sociale sunt din ce in ce mari. Ele sunt dependente de starea de sanatate a populatiei, de conditiile de munca si, nu in ultimul rand, de imbatranirea populatiei. Acoperirea acestor costuri poate fi asigurata atat intr-un sistem obligatoriu, cat si in unul optional. Dar foarte multi, in special tinerii, nu se gandesc serios la situatiile de risc social si contribuie numai daca participa la un sistem obligatoriu - sistemul public de pensii.

Sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale are la baza principiul solidaritatii sociale, care presupune interdependenta persoanelor aflate intr-o comunitate determinata - tara. In cursul vietii, orice persoana traverseaza perioade dificile, in care se poate afla in imposibilitatea de a realiza venituri din activitate, din cauza unor situatii cum ar fi: varsta inaintata, invaliditatea, accidente de diverse tipuri, imbolnaviri, nastere, cresterea si ingrijirea copiilor etc.

In aceste conditii, intervine asigurarea sociala, care impune ca o parte din veniturile realizate in perioadele de activitate sa fie economisite si utilizate ca venit de inlocuire pentru perioadele de inactivitate profesionala cauzate de riscurile sociale.In plus, sunt obligate sa contribuie la sistemul public nu numai persoanele fizice, ci si angajatorii acestora.

Oricine se poate asigura...

Dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita, in conditiile Legii 19/2000, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. In conditiile legii, in sistemul public sunt asigurate persoane fizice, denumite in continuare asigurati care incheie cu Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti o declaratie sau un contract de asigurare. Asiguratii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.

Acestia au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale. In sistemul public, prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, denumite riscuri asigurate.

... dar pentru unii este obligatoriu !

In conformitate cu prevederile Legii 19/2000, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin trei salarii medii brute pe economie si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:

• asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;

• membri ai asociatiei de familie;

• persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;

• persoanele angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;

Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de Legea 19/2000, daca au incheiat un contract de munca sau daca sunt someri in plata.

Rau-platnicii sunt considerati infractori

Plata contributiei de asigurari sociale, datorata de asigurati, se face lunar de catre acestia, pe baza calculului efectuat, in cursul lunii curente. In cazul in care, din diferite motive obiective, nu a fost efectuata plata curenta, se vor calcula dobanzi pentru fiecare zi de intarziere, pana la data achitarii sumei datorate, prin aplicarea unei cote potrivit reglementarilor privind executarea creantelor bugetare.

Neplata contributiei de asigurari sociale de catre asigurati la termenele stabilite atrage dupa sine neacordarea drepturilor la prestatii pana la data achitarii contributiilor datorate si a dobanzilor aferente. Constituie contraventie urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni:

• nedepunerea la termen a declaratiei de asigurare;

• nerespectarea cotelor de contributie de asigurari sociale stabilite;

• nerespectarea prevederilor art. 31 privind majorarile de intarziere la plata contributiei de asigurari sociale;

Toate aceste contraventii se sanctioneaza cu o amenda de la 3.000.000 lei la 6.000.000 lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.