Inadecvarea serviciilor sociale la nivelul muncipiului Bucuresti este dovedita de persistenta problemei copiilor strazii, de lipsa unor programe active de sprijin si de dezvoltarea neunitara a acestor servicii la nivelul sectoarelor, se arata intr-un studiu al Directiei Generale de Asistenta Sociala.
In ceea ce priveste copii strazii, se remarca "o crestere ingrijoratoare a numarului acestora in ultimii doi ani, desi la nivelul fiecarui sector si al municipalitatii exista centre de primire, servicii de prevenire si echipe mobile", potrivit studiului, arata NewsIn.

Alti beneficiari ai serviciilor sociale primesc servicii de cantina sociala, ingrijire in centru de zi, ajutor financiar in bani sau alimente cu ocazia sarbatorilor, subventii pentru plata incalzirii, insa nu sunt sprijiniti sa urmeze cursuri de calificare, nu sunt ajutati in vederea gasirii si mentinerii unui loc de munca sau nu sunt consiliati in privinta renuntarii la abuzul de alcool.

Studiul arata ca ocupantii locuintelor sociale sunt considerati a fi rezidenti permanenti ai acestor locuinte, nefiind depuse eforturi pentru depasirea situatiilor care au determinat acest tip de ajutor.

Mai mult, serviciile sociale la nivelul muncipiului Bucuresti sunt dezvoltate neunitar, fapt care duce la discriminarea cetatenilor in privinta accesului la acestea pe baza domniciliului. De exemplu, sectorul 5 al Capitalei nu dispune de niciun centru de ingrijire si asistenta pentru persoanele varstnice dependente, in timp ce sectorul 1 are 5 astfel de centre. La nivelul sectorului 2 al Capitalei nu exista decat 10 locuri in centrul de primire in regim de urgenta pentru persoanele adulte fara adapost, in timp ce sectorul 3 dispune de o capacitate de 120 de locuri.
Si prestatiile exceptionale de sprijin social difera semnificativ intre sectoare. In primul trimestru al anului 2009, sectorul 2 a acordat un numar de 183 de ajutoare financiare de urgenta pentru acoperirea unor necesitati,in vreme ce sectorul 6 doar un singur ajutor.


Studiul constata ca acest lucru nu se datoreaza diferentelor de numar de persoane aflate in situatii de dificultate, toate sectoarele avand situatii similare in privinta beneficiarilor venitului minim garant, al persoanelor cu handicap grav si accentuat sau al peoanelor varstnice dependente, ci din cauza "unei ponderi diferite a problematicii sociale in procesul de planificare strategica a dezvoltarii serviciilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.