Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, doctorul Streinu Cercel, indeamna persoanele cu viroza sa stea in casa, pentru a se evita raspandirea virusului A/H1N1.

Numarul bolnavilor de gripa A/H1N1 a ajuns in Romania la 441, dintre care doua persoane, o invatatoare din Bucuresti si baritonul Gheorghe Mogosan din Cluj, se afla in stare severa, fiind conectati la aparatele de oxigen, a anuntat miercuri secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu Cercel, relateaza NewsIn.

Femeia se afla de doua zile la terapie intensiva, la Spitalul Matei Bals, constantandu-se o usoara ameliorare, potrivit lui Streinu Cercel. Cazul lui Mogosan este mai complicat insa, baritonul contactand virusul gripal pe fondul unei boli respiratorii mai vechi.

Totodata, Streinu Cercel a anuntat ca mai sunt 24 de suspecti, dintre care 21 de copii, contacte ale invatatoarei din Bucuresti, urmand ca in urmatoarele doua zile analizele sa confirme sau sa infirme prezenta virusului.

Potrivit secretarului, rata de transmitere a virusului A/H1N1 in Romania este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adica bolnavii care "duc boala pe picioare", fara a consulta un medic. Streinu Cercel a precizat ca mastile de protectie sunt, de fapt, masti chirurgicale, care ne protejeaza de bacterii mai puternice, fiind insa ineficiente in fata virusilor.

Rata mortalitatii in cazul gripei A/H1N1 in Romania este de 0,01% in momentul de fata, dar poate creste la maximum 2,5%, potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii. La debut, boala prezinta simptome similare celor ale unei viroze obisnuite, a adaugat doctorul Streinu Cercel:"Simptomele sunt cele ale unei raceli obisnuite, in sensul ca are temperatura 37,5, 38 de grade. Incepe sa ii curga nasul, sa tuseasca si are o stare generala proastra de la inceput, care se accentueaza. In decurs de doua trei zile, starea generala proasta se accentueaza".

In ceea ce priveste prevenirea bolii, Streinu Cercel avertizeaza ca vaccinarea este obligatorie. "In primul rand, cei care sunt bolnavi, sa stea acasa si sa nu iasa pe strada. Daca ei inteleg sa stea acasa, se diminueaza raspandirea virsusului extrem de mult", a precizat acesta.

Campania de vaccinare impotriva gripei porcine va incepe, in Romania, pe 1 decembrie, urmand ca elevii sa fie vaccinati de pe 4 ianuarie. In cadrul campaniei de vaccinare impotriva virusului A/H1N1, Ministerul Sanatatii are in plan vaccinarea a trei milioane de copii institutionalizati, iar prescolarii, elevii si studentii vor fi vaccinati gratuit. De asemenea, cu prioritate va fi vaccinat personalul care lucreaza in domenii precum aparare, granite, aeroporturi, hidrocentrale si personalul medico-sanitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.