Absenta dezinfectantelor, a materialelor sanitare, dar si igiena precara a personalului medical cresc numarul infectiilor aparute in spitale, si implicit al deceselor. De teama sanctiunilor, unitatilor sanitare evita insa sa anunte toate cazurile de infectii
Unitatile sanitare din Romania au raportat anul trecut aparitia a peste 9.600 de infectii nosocomiale, adica infectii contractate in timpul spitalizarii. Dintre acestea, 483 au fost cazuri de septicemie, 2.990 - infectii respiratorii, 836 - infectii digestive si aproape 1.500 de infectii urinare, relateaza Cotidianul.

Potrivit datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii, cele mai multe infectii s-au inregistrat in sectiile de terapie intensiva, chirurgie, pediatrie, dar si in sectiile de nou-nascuti. In ceea ce priveste orasele, Capitala ocupa primul loc in acest caz, cu aproximativ 1.600 de cazuri raportate, urmata de Iasi, cu 1.550 cazuri, si Cluj, 1.509. Urmarile, complicatiile si chiar decesele survenite in urma infectiilor nu sunt insa raportate.
  • Subraportarea pune in pericol viata pacientilor
Potrivit statisticilor oficiale, rata infectiilor intraspitalicesti din Romania a fost in 2008 de doar 0,19%. “La noi este vorba despre o subraportare crasa a cazurilor de infectii nosocomiale. In tarile vest-europene, media infectiilor este de 5%, ceea ce inseamna ca se raporteaza si se iau masuri. Aici nu se respecta insa procedurile si protocoalele pentru prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale, iar aceste lucruri conduc la cresterea mortalitatii in spitale”, a declarat pentru Cotidianul Conf. dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.