Din cauza cresterii temperaturii, tara noastra risca sa fie in urmatorii ani victima unor inundatii catastrofale

Conform unui studiu al Agentiei Europene de Mediu, Germania, Romania, Ungaria si Elvetia au fost zonele cele mai afectate de inundatii in ultimii ani. Pentru viitorul apropiat, agentia preconizeaza o crestere a numarului de inundatii, in special in tarile mentionate.
Concluziile studiului prezentat de agentia europeana, in primavara acestui an, nu sunt de bun augur pentru Romania. Schimbarile climatice si cresterea in intensitate a ploilor vor provoaca revarsari ale raurilor si inundatii, in special in centrul, nordul si nord-estul Europei. Specialistii europeni mentioneaza in studiul "Schimbarile climatice si inundatiile in Europa" ca se preconizeaza o crestere a numarului de inundatii locale, dar devastatoare - inundatii de scurta durata -, lucru care va duce la sporirea numarului de victime.

MODIFICARI IN REGIMUL PRECIPITATIILOR

In ceea ce priveste tendintele referitoare la frecventa si intensitatea inundatiilor, acestea vor fi strans legate de modificarile in regimul precipitatiilor si al deversarii raurilor si, prin urmare, de modificarile pe termen lung ale climei. Precipitatiile anuale au crescut in centrul si nordul Europei cu 10-40%, in perioada 1900-2000, in timp ce parti din sudul Europei au suferit o scadere cu 20%. Modelele de modificare sezoniere prezinta tendinte si mai pronuntate. Mai ales in timpul iernii, sudul si estul Europei au devenit mai uscate, in timp ce multe regiuni din nord-vestul Europei au devenit mai bogate in precipitatii. Prognozele indica cresteri ale precipitatiilor anuale in nordul Europei si veri mai bogate in precipitatii in cea mai mare parte a Europei.

CRESTE TEMPERATURA

Studiul citat mai sus releva ca Europa a cunoscut cresteri considerabile de temperatura in ultimii 100 de ani, mai ales in ultimele decade. Cel mai calduros an in Europa in aceasta perioada a fost anul 2003, iar cei mai caldurosi sapte ani din istoria continentului s-au numarat printre ultimii 14. Valul de caldura ce a traversat Europa in timpul lunii august 2003 a provocat pierderi de pana la 35.000 de vieti.

Efectul de incalzire s-a simtit cel mai mult in nord-vestul Rusiei si in Peninsula Iberica. Efectele combinate ale modificarilor estimate in regimul temperaturilor si precipitatiilor vor mari in cele mai multe dintre cazuri numarul de deversari anuale ale raurilor. Se estimeaza ca, pana in 2070, deversarea raurilor va scadea cu pana la 50% in sudul si sud-estul Europei si va creste cu pana la 50% sau mai mult in multe dintre zonele de nord sau nord-est ale Europei.

100 DE INUNDATII GRAVE IN SASE ANI

Din analiza bazei de date internationale, referitoare la dezastre (EM-DAT), rezulta ca inundatiile reprezinta 43 la suta din totalitatea dezastrelor din perioada 1998-2002. Europa a avut parte, in aceasta perioada, de 100 de inundatii grave care au provocat 700 de victime. De asemenea, inundatiile au dus la migrarea a aproximativ jumatate de milion de oameni si la pierderi economice de aproximativ 25 de miliarde de euro. Inundatiile au acoperit o suprafata estimata de circa un milion de kilometri patrati (zonele cu inundatii repetate in aceasta perioada fiind afectate de mai multe ori). Aproximativ 1,5 % din populatia Europei a fost afectata. Din ianuarie pana in decembrie 2002, au avut loc 15 inundatii importante in Austria, Republica Ceha, Germania, Ungaria si Federatia Rusa. Aceste inundatii au facut aproximativ 250 de victime si au afectat in plus un milion de oameni.

FENOMENELE EXTREME VOR DEVENI FRECVENTE

Dr. Roxana Bojariu, din cadrul Departamentului de schimbari climatice a INMH, a declarat ca fenomene extreme de tipul furtunilor, a precipitatiilor abundente sau a secetei vor deveni din ce in ce mai dese, ca urmare a "efectului de sera". "Sistemul climatic global isi cauta un echilibru in urma afectarii stratului de ozon si ca urmare apar astfel de fonomene extreme", a spus Bojariu. Un fenomen care se va manifesta la nivel global in urmatorii ani va fi cresterea temperaturii. "Aceasta crestere va avea manifestari diferite in zonele globului. La noi alterneaza perioadele de precipitatii abundente si temperaturile mai scazute cu zile toride, iar in Spania si Portugalia este o seceta cumplita",
a adaugat Bojariu.

TELEORMANUL, JUDETUL CEL MAI LOVIT DE PLOI

Judetul Teleorman, cu aproape cinci mii de case inundate, este cel mai afectat de inundatiile de la sfarsitul saptamanii trecute, a informat, ieri, Ministerul Administratiei si Internelor.
4.728 de case au fost afectate de inundatii, 291 fiind distruse in totalitate de ape, iar alte 1.502, serios avariate. Apele revarsate in Teleorman au omorat mai mult de zece mii de animale si pasari, au inundat 6.133 de anexe gospodaresti, 31 de scoli, spitale sau cladiri administrative, au avariat 66 de poduri de mici dimensiuni si 108 podete si au distrus peste sase kilometri de drumuri nationale si 107 kilometri de drumuri judetene. Mai mult, tot in Teleorman, furnizarea energiei electrice pe 102 retele de cablu a fost intrerupta, pentru a evita accidentele.

800 DE PERSOANE EVACUATE IN OLT

Un alt judet puternic afectat de inundatii a fost Oltul, unde a fost necesara evacuarea a peste 800 de persoane din cele 42 de localitati acoperite de ape, 500 dintre locuitori fiind cazati la diferite institutii. Restul a ales sa mearga sa se adaposteasca la rude sau la alte familii. Pe intreg teritoriul judetului Olt, apele au inundat 3.250 de case, dintre care 1.300 au fost afectate grav, iar 60 au fost complet distruse, au afectat 4.800 de gospodarii, 24 de poduri, au distrus 45 de podete, iar 24 de kilometri de drumuri judetene si 50 de kilometri de drumuri comunale sunt avariate. In judetul Giurgiu, 16 comune si orase au fost afectate de inundatiile din ultimele zile, 137 de persoane si peste trei sute de animale fiind evacuate.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.