Institutiile ai caror angajati sunt plecati la instruire militara, in vederea incheierii de contracte in calitate de rezervisti voluntari, ar putea primi de la stat compensatii financiare pentru perioada instruirii, conform unui proiect de hotarare de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Apararii.
Compensatia financiara, echivalenta cu un salariu minim brut pe economie, se va acorda pentru fiecare angajat selectionat pentru a urma programul de instruire de patru luni sau pentru soldatii si gradatii rezervisti voluntari concentrati pentru indeplinirea unor misiuni in timp de pace, potrivit proiectului, informeaza NewsIn.

Astfel, banii de la stat ar trebui sa acopere pierderile suportate de angajator ca urmare a absentei angajatului sau pentru inlocuirea acestuia.

Compensatia financiara platita de stat a fost calculata la un salariu minim brut pe economie, care in prezent este de 600 de lei. In plus, angajatorii pot cere suplimentarea compensatiilor financiare daca cheltuielile pentru fiecare angajat depasesc cu cel putin jumatate valoarea compensatiei financiare standard. De asemenea, numarul de angajati ce urmeaza sa fie chemati la instruire se stabileste anual, pana la data de 31 martie, prin ordine ale conducatorilor institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, se arata in textul proiectului.

In nota de fundamentare ce insoteste proiectul, Guvernul isi motiveaza hotararea prin faptul ca, dupa suspendarea serviciului militar obligatoriu in 2007, institutiile din sistemul national de aparare au pierdut o mare parte din personal. Astfel, a fost introdus serviciul militar pe baza de voluntariat, cei interesati putand sa incheie contracte pe perioade determinate, in calitate de rezervisti.

In acest sens, pentru anul 2009, Guvernul ar fi trebuit sa aloce suma de 1,23 de milioane de lei pentru compensatii financiare, bugetul urmand sa creasca in fiecare an, astfel incat in 2013 sa ajunga la peste 14 milioane de lei pentru tot sistemul de aparare. Ministerul Apararii ar fi urmat sa primeasca cei mai multi bani pentru plata pierderilor catre angajatori, avand prevazut un buget de 783.170 de lei, in timp ce Ministerul de Interne ar fi avut 443.850 de lei, iar Serviciul de Protectie si Paza 11.000 de lei.

Pentru a fi aprobat, proiectul de hotarare de Guvern are nevoie si de avizul Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, se mai arata in nota de fundamentare postata pe site-ul MapN.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.