Printre obiectele confiscate se numara 42 de picturi, dar si gravuri, obiecte din portelan si din argint. Tablourile confiscate poarta semnatura unor pictori celebri, precum Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady si sunt evaluate la zeci de milioane de euro
Bunurile au fost confiscate din casele membrilor familiei Ceausescu imediat dupa Revolutie si ii revin lui Valentin Ceausescu ca unic mostenitor al cuplului dicatorial, dupa decesul fratilor sai, Zoia si Nicu Ceausescu, scrie Adevarul.

"Aproximativ jumatate din operele de arta, confiscate in 1989, i-au fost restituite lui Valentin, insa noi le vrem pe toate, potrivit sentintei penale", a declarat avocatul lui Valentin Ceausescu, Radu Antal.

  • „O parte au fost vandute in consignatii“

Avocatul sustine ca o parte din bunurile confiscate: haine, ceasuri si bijuterii au fost vandute in 1990 in consignatii, intentionand sa ceara in instanta despagubirea clientului sau si pentru aceste obiecte.

Paralel cu procesul de executare silita, Valentin Ceausescu se judeca cu Muzeul de Arta intr-un alt proces de revendicare imobiliara, care dureaza de 10 ani. Acesta le-a explicat magistratilor ca repezentantii Muzeului nu vor sa-i inapoieze bunurile confiscate, desi sentinta penala din 2007 ii este favorabila. "In aceste conditii m-am vazut nevoit sa fomulez actiune in fata instantei civile pentru a mi se restitui bunurile, valorificandu-mi astfel dreptul meu de a obtine cu ajutorul fortei coercitive a statului indeplinirea acestei obligatii”, se arata in plangerea acestuia.

De cealalta parte, directorul Muzeului de Arta sustine ca "bunurile provin din patrimoniul cultural national mobil, care puteau fi din fostele case de protocol ale Partidului Comunist Roman”.

Cititi mai multe in Adevarul


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.