Scriitorului si publicistul moldovean Constantin Cheianu ne ofera oportunitatea de a intelege si de a ne empatiza cu momente ale istoriei moldovene din anii destramarii Uniunii Sovietice, cu ajutorul volumului de memorii "Sex si Prestroika".
“Sex si Perstroica” poate sa furnizeze chiar, raspunsuri cu privire la recentele evenimente moldave, care au tinut prima pagina a ziarelor in lume, si anume revolta tinerilor basarabeni din primvara. La 20 de ani de la caderea comunismului din tarile blocului estic, Republica Moldova poate sa spuna abia acum ca este condusa de un guvern democrat.

„De ce a esuat Moldova in apropierea ei fata de Romania, «tara-sora»? Cum s-a ajuns, in tara cea mai cuminte si mai saraca din Europa, la incendierea Parlamentului si a Presedintiei? De ce Republica Moldova este singura tara est-europeana si republica ex-sovietica guvernata timp de opt ani de un partid cu titulatura de «comunist»? Am incercat sa raspund la acestea dar si multe alte intrebari ca scriitor si jurnalist, nicidecum ca istoric ori politolog, de aici inevitabila marja de subiectivitate”
, noteaza autorul cartii. Totusi, demersul sau nu trebuie privit ca un discurs de factura istorico-politica, pentru ca autorul isi lasa in aceasta carte o parte din experientele si din trairile proprii, o modalitate de a ajunge la sufletul cititorului care se imagineaza astfel, alaturi de tinerii din Piata Biruintei, sustinatori ai schimbarii numita "Perestroika".

Lucrul pe care l-am urmarit cu obstinatie a fost sa privesc la anul 1989, unul din «personajele» principale ale acestei carti, dind la o parte interpretarile si aprecierile incetatenite, care s-au transformat, in timp, in adevarate blocaje mentale”, marturiseste autorul.

Iar schimbarea din Republica Moldova a fost cu mult diferita fata de ceea ce am trait noi romanii. Dar era diferita si fata de experientele celorlalte popoare din Uniunea Sovietica. “Putine din trairile cetatenilor sovietici din perioada perestroikai se puteau compara cu acelea de care aveam parte numai noi, moldovenii. Cel putin, aripa ganditoare a societatii noastre. Ce altceva in afara de libertate, democratie si, mai tarziu, independenta aveau de castigat lituanienii, de pilda, georgienii, cazahii si toti ceilalti? Nimic. Pe noi ne astepta o recompensa suplimentara. Si asta pentru ca, in perioada sovietica, moldovenii au trebuit sa urasca ceva in plus fasa de ceea ce erau obligati sa deteste, din oficiu, restul cetatenilor sovietici(...) Moldovenii, in plus, mai aveau datoria patriotica sa dispretuiasca un popor numai pentru ca acela vorbea aceeasi limba ca si ei, este un fragment din amintirile scriitorului basarabean.

Chiar daca in vara anului 1991, Republica Moldova si-a declarat independenta, adevarata schimbare avea sa se produca mult mai tarziu. Recent, noii conducatori pro-democrati de la Chisinau au afirmat: "Romana si moldoveneasca sunt aceeasi limba"...

Volumul “Sex & Perestoika” al lui Constantin Cheianu, aparut in Colectia Rotonda la editura Cartier, va fi lansat joi, 8 octombrie 2009. Vor comenta aceasta importanta aparitie editoriala invitati ai scenei culturale romanesti: Mihaela Michailov – critic de arta performativa si teoretician; Dan Dungaciu – sociolog; Vasile Ernu – scriitor; Mitos Micleusanu – artist & scriitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.