Social 6 August 2009 17:28
Stocul de antivirale al Ministerului Sanatatii, de aproape 450.000 de cutii, este suficient pentru a trata aproximativ 90.000 de pacienti diagnosticati cu gripa porcina, adica 2% din populatia Romaniei, au declarat oficialii ministerului.
"Pana acum s-au consumat in jur de 900 de cutii, pentru tratarea pacientilor diagnosticati cu noua gripa. Tratamentul unui pacient necesita, in medie, cinci cutii de antivirale", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Mihai Ursa.

Ministerul Sanatatii a cerut guvernului o suplimentare a bugetului de peste trei milioane de lei, din Fondul de rezerva al Executivului, pentru achizitionarea de anitivirale si echipamente de protectie impotriva gripei porcine, destinate personalului medical si populatiei, conform unui proiect de HG, arata NewsIn.

Tot din banii ceruti de minister va fi asigurat tratamentul specific cu medicamente antivirale pentru 25% din populatie, conform procentului minim de acoperire a populatiei, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Comisia Europeana.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat, in repetate randuri, ca stocul de antivirale, 450.000 de cutii, acopera putin peste 2% din populatia din Romania, in timp ce estimarile CE arata ca peste un milion de romani lucreaza in sistemul sanitar.

In proiectul de HG se mai precizeaza ca directorul Regiunii Europene a OMS a adresat ministrilor sanatatii din statele membre o scrisoare in care subliniaza ca guvernele trebuie sa informeze permanent publicul referitor la masurile de protectie intreprinse si sa asigure stocuri de antivirale, vaccinuri, echipamente de protectie personala si substante dezinfectante.

Potrivit aceluiasi proiect de act normativ, va fi asigurata vaccinarea profilactica pentru aproximativ 35% din populatia Romaniei: 5% din personalul medico-sanitar, care asigura securitatea nationala si locala, precum si din sectoarele economice vitale, si 30% dintre persoanele cele mai expuse la imbolnavire.

Numarul pacientilor diagnosticati cu gripa porcina in Romania a ajuns la 190, de luni pana marti fiind confirmate 12 noi cazuri, potrivit ultimei centralizari a Centrului European de Prevenire a Bolilor (ECDC)
.

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Romania a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu gripa porcina in Romania au iesit din spital, dupa ce s-au vindecat in urma tratamentului cu antivirale.

Specialistii estimeaza ca, la toamna, odata cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.