De aproape o saptamana, au inceput sa apara probleme in dosarele pentru care sirianul Omar Hayssam a fost arestat.

Doua dintre acestea sunt de natura economica, unul se refera la afaceri ilegale cu masini Volvo, iar celalalt vizeaza activitatea firmei Foresta Nehoiu. In cel de-al treilea dosar, Hayssam a fost arestat pentru acte de terorism, fiind banuit de implicare in rapirea jurnalistilor romani. Primul mandat de arestare a fost dat la 6 aprilie pentru "Afacerea Volvo", iar cel de-al treilea, in dosarul rapirii. Deja, mandatele de arestare emise pe numele sirianului au inceput sa fie prelungite cu doar 10 zile sau sa nu fie prelungite deloc.

La sfarsitul saptamanii trecute, Omar Hayssam a fost eliberat de Curtea de Apel Bucuresti pentru acuzatiile de terorism. Ieri, magistratii Tribunalului Bucuresti au hotarat prelungirea mandatului de arestare emis in dosarul "Afacerii Volvo", primul pentru care i s-au pus catusele, cu doar 10 zile, desi, pana acum, judecatorii prelungeau perioada de arest cu 29 de zile.

Doar 10 zile de arest

In acest dosar, Hayssam a fost arestat pe 6 aprilie, la o zi dupa ce Administratia prezidentiala anunta ca este suspectat de implicare in rapirea jurnalistilor romani, pe 28 martie, in Bagdad. Procurorii Parchetului General il acuza pe Hayssam ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit o grupare criminala, impreuna cu Mohamad Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khadip si Quassin Esse. Sirianul este cercetat pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, in urma inselarii a patru firme, printre care si Volvo Truck Corporation, de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor, exportate ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor.

In acest dosar, magistratii Tribunalului Bucuresti au prelungit perioada de arest cu doar 10 zile. De obicei, cand se intampla asa, instanta considera ca probele pentru care a emis initial mandatul de arestare nu se mai sustin sau ca nu au aparut elemente noi in timpul urmaririi penale pentru care inculpatul trebuie mentinut in arest.

Ciudatenia

Se stie ca, la sfarsitul saptamanii trecute, prelungirea mandatului de arestare pentru acte de terorism nu a fost lipsit de surprize. Vineri seara, Curtea de Apel Bucuresti, instanta de fond, a hotarat ca lui Omar Hayssam sa nu-i mai fie prelungita perioada de arest. Firesc, procurorii Parchetului General au facut recurs la aceasta decizie, iar, a doua zi, Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat hotararea instantei inferioare, dupa ce a trebuit sa respinga cererea de recuzare formulata de avocatii lui Hayssam.

Pe cat de interesant, pe atat de ciudat este faptul ca instanta Curtii de Apel Bucuresti este una si aceeasi care, in noaptea de 26 spre 27 mai, a hotarat emiterea mandatului de arestare pentru acte de terorism, iar, vineri, a decis ca acesta sa nu mai fie prelungit, considerand ca probele din dosarul privind rapirea jurnalistilor sunt nule. Cu alte cuvinte, probele pentru care a fost emis mandatul de arestare nu mai au valabilitate pentru a sta la baza ramanerii in arest a lui Omar Hayssam.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.