Social 13 Iulie 2009 17:35
DN2, DN6 si DN1C sunt arterele cu cel mai ridicat grad de periculozitate pentru trafic din Romania, anumite portiuni ale acestor drumuri fiind adevarate capcane pentrui soferi, se arata intr-un studiu al Directiei Generale de Politie Rutiera
Analiza de risc rutier pe principalele drumuri nationale releva ca arterele cu cel mai ridicat risc de producere a accidentelor sunt:

- DN2 (Bucuresti-Urziceni-Buzau-Ramnicu Sarat-Focsani-Bacau-Roman-Suceava-Siret-Frontiera cu Ucraina);
- DN6 (Bucuresti-Alexandria-Rosiori de Vede-Craiova-Filiasi-Caransebes-Lugoj-Cenad);
- DN1C (Cluj-Dej-Baia Mare-Halmeu-Frontiera cu Ucraina).

Potrivit raportului DGPR, citat de NewsIn, pe DN6 se constata o crestere a numarului accidentelor grave cu 16% in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului 2008, si a persoanelor decedate cu 6%. Pe DN1C, numarul accidentelor grave a crescut cu 8%, iar cel al persoanelor decedate, cu 14%. Pe DN2 au fost inregistrate in primele cinci luni 75 de accidente grave.

Principalele cauze generatoare sunt conducerea imprudenta, traversarea neregulamentara a pietonilor, viteza neadaptata la conditiile de drum, conducerea imprudenta si adormirea la volan. Studiul mai releva faptul ca majoritatea accidentelor se produc in zilele de vineri si sambata.

Pe langa cele trei artere enumerate, Directia Politiei Rutiere a intocmit o evidenta a arterelor rutiere cu nivel ridicat al numarului de accidente rutiere si a celor cu un nivel scazut de accidente de circulatie.

Astfel, soselele Dej-Bistrita-Vatra Dornei-Campulung Moldovenesc-Suceava, Bucuresti-Alexandria-Caracal-Craiova-Caransebes-Timisoara-Cenad, Bucuresti-Urziceni-Buzau-Ramnicu Sarat-Focsani-Bacau-Roman-Suceava-Siret, DN28(Sabaoani)-Targu Frumos-Iasi, Caracal-Dragasani-Ramnicu Valcea-Olanesti si Cluj-Dej-Rastoci-Baia Mare-Livada-Halmeu-Frontiera cu Ucraina sunt cele mai nesigure din punct de vedere al traficului, de-a lungul lor fiind inregistrate cea mai mare parte a accidentelor produse la nivel national.

La polul opus, ca fiind cele mai sigure artere, sunt nominalizate de politisti urmatoarele rute - Bucuresti-Ploiesti-Brasov-Sibiu-Alba-Cluj-Oradea-Ungaria, Bucuresti-Titu-Gaiesti-Pitesti-Sibiu-Sebes-Deva-Arad-Nadlac, Bucuresti-Urziceni-Buzau-Ramnicu Sarat-Focsani-Bacau-Roman-Suceava-Siret, Turda-Targu Mures-Reghin-Toplita-Borsec-Piatra Neamt-Bacau, Brasov-Sighisoara-Targu Mures si Drobeta Turnu Severin-Targu Jiu-Horezu-varianta Sud Ramnicu Valcea D.N.7.

De la 1 ianuarie si pana la sfarsitul lunii iunie, la nivel national, s-au produs 4123 de accidente grave, soldate cu 1056 de persoane decedate si 3696 de raniti grav. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se constata o scadere cu 6,95% a numarului accidentelor grave, o reducere cu 14,15% a numarului persoanelor decedate si o diminuare cu 5,42% a numarului persoanelor ranite grav.

Analiza datelor rezultate din dinamica accidentelor rutiere evidentiaza ca 77% dintre accidentele grave de circulatie au avut loc in interiorul localitatilor.

In perioada 15 iulie - 31 august politistii rutieri vor actiona in sistem integrat ( politie rutiera - politie de ordine publica) pe cele trei drumuri nationale, prin instituirea de dispozitive care vor fi coordontate si monitorizate de Directia Rutiera din Inspectoratul General al Politiei Romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.