Social 14 Iunie 2009 11:12
Interpol Romania a cerut date de la Interpol Washington privind prezenta lui Mihai Necolaiciuc in SUA de trei ori, ultima data pe 13 mai, dar nu a primit niciun raspuns, declara oficiali IGPR, dupa ce au aparut informatii ca fostul sef al CFR a fost identificat in Florida.
Potrivit oficialilor din Politie, pe 24 octombrie 2005, s-a dispus masura urmaririi internationale a lui Necolaiciuc, acuzat devalizarea CFR cu zeci de milioane de euro, iar Romania a transmis informatia Interpolurilor din intreaga lume.

Pe 15 mai 2007, Interpol Romania a transmis o noua adresa catre Interpol SUA.

In urma cu o luna, insa, pe 13 mai, Interpol Romania a trimis din nou o adresa la Washington, pentru a i se comunica eventuale informatii despre Necolaiciuc. Oficialii IGPR spun ca deocamdata nu s-a primit niciun raspuns.

Potrivit unor surse judiciare, ultima cerere a autoritatilor romane a fost facuta din cauza informatiilor ca Necolaiciuc s-ar afla in Florida.

Ministerul Justitiei, cel care a demarat procedura de extradare, nu a comunicat un raspuns oficial NewsIn cu privire la demersurile din acest caz, fiind solicitat sa dea explicatii in urma cu doua zile.

Cotidianul scrie ca Mihai Necolaiciuc, fostul director al CFR, acuzat in trei dosare de coruptie, se afla, din februarie 2007, in SUA, in Florida, unde are doua locuinte. Americanii refuza sa-l aresteze si sa-l extradeze, in ciuda insistentelor autoritatilor romane, arata publicatia. Astfel, ziarul sustine ca Interpol Romania are informatia certa potrivit careia Mihai Necolaiciuc a parasit Austria pe 8 februarie 2007 cu destinatia SUA. Conform unor surse din Interpol Romania, pe 2 mai 2007, Necolaiciuc detinea doua locuinte in SUA, mai precis in Florida, una in Palm Beach si cealalta in Boca Raton. In ciuda numeroaselor solicitari din partea Interpol Romania, prin care li s-a cerut colegilor americani sa-l identifice, sa-l aresteze si apoi sa-l extradeze pe Necolaiciuc, partea americana a refuzat orice dialog..

Cotidianul precizeaza ca, pe 4 februarie 2005, Mihai Necolaiciuc, pentru care nu se emisese inca mandat de arestare, a iesit din tara pe la Vama Albita catre Republica Moldova. Necolaiciuc a plecat apoi in Austria, unde in 2006 a fost depistat de catre Interpol, pe lista unui medic de la spitalul Doebling, unde s-au mai tratat romani cunoscuti, precum Severin Tcaciuc.

Insa Necolaiciuc nu a putut fi arestat, din cauza ca mandatul emis de Judecatoria Sectorului 1 pe 20 octombrie 2006 a fost anulat de fostul director al CFR pe vicii de procedura. Intre timp, Necolaiciuc a obtinut o viza turistica de la Ambasada SUA de la Viena si a fugit in America, unde ar fi depus la o banca o suma mare de bani.

Noul tratat de extradare dintre Romania si SUA a intrat in vigoare incepand din 8 mai, inlocuind documente bilaterale in materie de extradare datand dinainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Noul tratat in materie de extradare, care a intrat in vigoare dupa schimbul intrumentelor de ratificare, inlocuieste Conventie de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii, semnata la Bucuresti, la 23 iulie 1924, si tratatul de amendare al acesteia, semnat in 1936.

Tratatul de extradare pune bazele unei colaborari conforme noilor standarde in domeniu intre cele doua state. Tratatul contine dispozitii menite sa eficientizeze cooperarea bilaterala prin simplificarea procedurii de transmitere a documentelor de extradare, in special, si a intregii proceduri de extradare, in general.

Documentul instituie o procedura de extradare mai simpla pentru orice fapta care intruneste conditiile privind durata minima a pedepsei prevazute de lege sau a pedepsei extradate, precum si extradarea pentru infractiuni savarsite in afara statului solicitant.

Pana in prezent, extradarea se facea pe baza unei liste limitative de 24 de infractiuni stabilite in 1924.

Tratatul mai prevede ca extradarea nu va fi refuzata pe motivul cetateniei, eliminand astfel un obstacol in combaterea criminalitatii transnationale. Tratatul reglementeaza si o procedura simplificata de extradare, in situatia in care persoana in cauza consimte sa fie extradata catre statul solicitant. De asemenea, extradarea nu se acorda daca persoana in cauza este pasibila de pedeapsa cu moartea in statul solicitant decat daca acest stat da asigurari ca pedeapsa cu moartea nu va fi aplicata.

Mihai Necolaiciuc a fost trimis prima data in judecata pe 1 februarie 2008, fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, si utilizare a creditelor in alte scopuri. Mihai Necolaiciuc, fost director general al CN CFR in perioada iulie 2000 – octombrie 2003, a adus companiei un prejudiciu de peste 18 milioane euro. Pe 24 iunie 2008, procurorii DNA au trimis in instanta un nou dosar in care Mihai Necolaiciuc pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si infractiunea de utilizare a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Prejudiciul total retinut de DNA si cauzat CFR SA este de 106.900.840,4 de lei (aproximativ 34.484.142 euro).


Mihai Necolaiciuc a fost trimis in judecata pentru a treia oara pe 16 februarie intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu in forma calificata si continuata in legatura cu achizitii publice nelegale. Prejudiciul a fost calculat la peste 13 milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.